PANIKA MEĐU DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA

Diktatura na tržištu: Koliko bh. firme moraju platiti da bi njihovi proizvodi bili na policama KONZUM-a?!

Biznis Klub30.10.14, 15:15h

Diktatura na tržištu: Koliko bh. firme moraju platiti da bi njihovi proizvodi bili na policama KONZUM-a?!
Da li ste primijetili da je na policama trgovačkog lanca 'Konzum', koji se nezaustavljivo širi na bh. tržištu, sve manje domaćih proizvoda? Evo šta je razlog tome...


Proizvođači iz RS su u panici zbog novih uslova poslovanja sa trgovačkim lancem "Konzum", koji je nedavno preuzeo "Merkator", a očekuju da će im "Konzum" ispostaviti nove cijene za policu i smanjiti otkup kako bi forsirali svoje robne marke, piše Glas Srpske.


Hrvatski koncern "Agrokor" postao je većinski vlasnik najvećeg slovenačkog trovačkog lanca, a tržni centri i prodavnice "Merkatora" u BiH odnedavno posluju u sastavu "Konzuma" - trgovačkog lanca "Agrokora", koji je najveći na domaćem tržištu.


Direktor i vlasnik preduzeća "Spektar drink" iz Bijeljine Đorđe Slavinjak kaže da svi veletrgovci postavljaju sve oštrije uslove za domaće proizvođače i traže sve više. "Spektar drink" je "Merkatoru" platio ulaznice za svoje proizvode.


- Javljeno nam je da će "Konzum" imati nove uslove i ulaznice za svoje poslovne partnere koje izabere. Takođe, imamo informaciju i da je značajan broj naših proizvoda pomjeren sa polica. Mi smo u "Merkatoru" bili prisutni sa veoma širokim asortimanom, a sada naručuju nešto sporadično. Veliki dio proizvoda još nije naručen i ne znamo šta će biti sa našim ostalim asortimanom koji je bio prisutan u "Merkatoru" - rekao je Slavinjak i dodao da "Konzum" i ostale filijale "Agrokora" forsiraju prvenstveno svoje proizvode i da će to nanijeti štetu velikom broju domaćih proizvođača.

Panika i u Federaciji

 
Domaći proizvođači u federalnom dijelu zemlje također se masovno žale na visoke cijene 'ulaznica' na police KONZUM-ovih tržnih centara u BiH, koje će sve teže moći da plaćaju.
 
Stoga je netom nakon preuzimanja jednog od najpopularnijih trgovinskih lanaca u Bosni i Hercegovini - Mercatora, odmah postalo primjetno da iz ponude rapidno nestaju domaći brendovi ili pojedini njihovi proizvodi.
 
Šta će se dalje dešavati i da li će se na nivou države preduzeti mjere koje će zaštiti domaći proizvod od ovakvog i sličnih monopolističkih poteza na ovdašnjem tržištu ili ćemo biti svjedoci novog uništavanja domaćih proizvođača, ostaje da se vidi.      

 

I drugi domaći proizvođači su takođe rekli da je "Konzum" najvećim dobavljačima dostavio nove, pooštrene, uslove za ulazak u njihove centre.

 

- Iako još nismo dobili nove uslove, čim smo čuli od drugih proizvođača za promjene, pokušavali smo da organizujemo sastanak sa rukovodstvom "Konzuma", ali u tome još nismo uspjeli - rekao je direktor prodaje u preduzeću "Vitaminka" iz Banjaluke Pero Marić.

 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da im se još niko od domaćih proizvođača nije žalio, ali ističe da veliki lanci idu do te mjere da proizvođačima naplaćuju ne samo ulazak njihovih proizvoda na policu, nego i uvrštavanje u kataloge i akcije.


- Sav novac je izvučen iz proizvodnje. Proizvodnja radi na kašičicu da uspije da zaradi maržu, koja je tako simbolična i da na kraju jedva pokrije svoje troškove, dok prodaja sve to pretoči u svoju glomaznu zaradu - rekao je Zgonjanin i dodao da proizvođači muku muče da naplate i ono malo proizvoda koji se probiju na police tržnih centara, navodi Glas Srspke.

 

Deset posto lanjskog prometa za mjesto na policama!


Slovenački dobavljači koji su prehrambenim proizvodima snabdijevali "Merkator" pozvani su na pregovore u sjedište koncerna "Agrokor".
Slovenački mediji navode da im je rečeno da će, ukoliko žele da zadrže svoje mjesto na policama, morati da plate deset odsto lanjskog prometa koji su ostvarili sa "Konzumom" ili "Merkatorom".
Takav postupak u Zagrebu su objasnili "strateškim djelovanjem sa najvećim trgovcem na Balkanu".

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook