ŽUČNE RASPRAVE NA RUBU INCIDENTA

Procurili detalji sa sjednice GO SDP-a: Kako je izgledao okršaj tuzlanskih članova s Lagumdžijom

Front29.10.14, 14:21h

Procurili detalji sa sjednice GO SDP-a: Kako je izgledao okršaj tuzlanskih članova s Lagumdžijom
Maratonska sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH koja je u subotu održana u Sarajevu, a na kojoj je donesena odluka da se 6. decembra održi vanredni Kongres stranke kako bi bilo izabrano novo rukovodstvo, donijela je niz žučnih rasprava koje su na momente bile na rubu incidenta... Detalje sa sjednice donosi Bportal

 

Piše: S. Hasić, Bportal

 

Prve burne reakcije desile su se tokom rasprave o drugoj tački dnevnog reda, a ona se odnosila na usvajanje datuma održavanja kongresa, odnosno da li on treba biti vanredni ili redovni.

 

Članovi GO iz tuzlanskog, krajiškog, zeničkog, te dijela sarajevskog SDP-a, oštro su se usprotivili vanrednom kongresu, tražeći da se ne donosi ishitrena odluka, koja bi partiju odvela u potpuni propast. Bivši načelnik Općine Tuzla Selim Bešlagić, prvi se usprotivio prijedlogu za održavanje vanrednog kongresa, tražeći da se iz dnevnog reda izbriše stavka "vanredni".

 

Dogovoreno je da vanredni kongres ipak bude održan 6. decembra, a rukovodstvo stranke do tada mora izmijeniti statut, te usvojiti prijedlog tuzlanskog SDP-a o demokratizaciji. Nakon toga, novo, privremeno rukovodstvo stranke mora prripremiti sve potrebne aktivnosti za novi redovni kongres, koji će biti održan u oktobru 2015. godine. Tek tada će, ustvari, po modelu demokratizacije (jedan član jedan glas op. a.) biti izabrano novo rukovodstvo, na svim nivoima.

 

Lagumdžija vs Bećirović

 

Kako je potvrđeno Bportalu, ništa manje nije bilo burno ni kada je počela rasprava o izbornom debaklu SDP-a, te zaključcima sa nedavno održane sjednice Predsjedništva SDP-a. Više od 40 delegata iz Tuzle, Krajine, Zenice, te delegati iz sarajevskog SDP-a Ferid Buljubašić i Slaviša Šućur, obrušili su se na aktuelnog predsjednika Zlatka Lagumdžiju, smatrajući ga glavnim krivcem za krah.

 

"Šlag na tortu" došao je na kraju. Riječ je uzeo i sam Lagumdžija.

 

„Ne mogu odstupiti sa mjesta predsjednika dok se ne nađe adekvatna osoba za moju zamjenu“ poručio je Lagumdžija, ne navodeći ko je, zapravo, adekvatan.

 

Podršku mu je pružio veći dio delegata iz sarajevskog SDP-a, tačnije, većina onih koji su stranku doveli gotovo do propasti na posljednim izborima.

 

Od naših izvora saznajemo i da je na GO potpredsjednik stranke Denis Bećirović vrlo direktno tražio da Lagumdžija odmah podnese ostavku, te da Glavni odbor izabere novo privremeno rukovodstvo.

 

Nakon što njegov prijedlog nije "prošao", Bećirević je dao neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika, smatrajući da se priprema režirani kongres. Lagumdžija mu nije ostao dužan, a krivicu za izbornu kataklizmu, koju javnost pripisuje Lagumdžiji, on je pokušao prebaciti na Bećirovića (imao bolji izborni rezultat od Lagumdžije op.a).

 

- Denise, nisi prihvatio ponuđenu kandidaturu za bošnjačkog člana predsjedništva i preuzmi dobar dio odgovornosti za loše izborne rezultate-poručio mu je Lagumdžija, nakon čega je Bećirović i podnio neopozivu ostavku.

 

Imamović vs Hadžiomerović

 

Lagumdžija se još, kako saznajemo, obrušio i na tuzlanski SDP, koji je ostvario najbolji (najmanje loš) rezultat od svih kantonalnih organizacija. Gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću spočitavao je, da mu je on (Lagumdžija) „dao“ Zakon o gradu Tuzli i dijelu izdvajanja sredstava od 5 miliona KM po osnovu zagađenja Tuzle zbog rada Termoelektrane. No, Imamović nije ostao dužan.

 

-Ta sredstva, Zlatko, u mnogo većem iznosu, već godinama dobijaju mnogo manje općine od Tuzle - replicirao je Imamović.

 

Inače, kako navodi portal, Imamović i Lagumdžija su par dana ranije imali žestok duel na sjednici Predsjedništva SDP-a, pa je sjednica Glavnog odbora bila samo "drugo poluvrijeme". Tuzlanski gradonačelnik tada je kazao Lagumdžiji da je "najveće zlo nakon genocida u BiH", nakon čega je demonstrativno napustio tu sjednicu.

 

Bitnim se na sjednici GO osjetio i novopečeni socijaldemokrata i odnedavni član SDP-a, Bakir Hadžiomerović. Osim što je stao u Lagumdžijinu odbranu, počeo je „čitati lekciju" mnogo starijim članovima stranke i to prilično povišenim tonom.

 

- Ja sam u kampanji prošao na hiljade kilometara. Neke od ovih ljudi na GO po prvi puta vidim. Mnogi nisu ni glasali za mene - kazao je Hadžiomerović, čije je izlaganje prekinuo Jasmin Imamović, upozorivši ga da nema pravo "galamiti i vrijeđati članove GO".

 

Hadžiomerović je, da li demonstrativno ili iz drugog razloga, tada napustio sjednicu.

 

Javno umjesto tajnog glasanja

 

Maratonska dvanaestosatna sjednica završila je prijedlogom Slaviše Šućura (dojučerašnjeg bliskog saradnika Zlatka Lagumdžije) o izglasavanju nepovjerenja partijskom šefu. Glasanje je bilo javno, a protiv Lagumdžije ili uzdržano, glasalo je 29 delegata, što nije bilo dovoljno za smjenu. Inače, mnogi su ubijeđeni kako bi prijedlog sigurno dobio većinu da je glasanje bilo tajno.

 

Protiv je glasala većina članova tuzlanskog SDP-a (Osim Mirze Kušljugića, sive eminencije SDP-a op. a.), te dobar dio krajiškog, zeničkog i sarajevskog SDP-a. Na Šućurev prijedlog kraj sjednice okončan je kompromisnim rješenjem, a to je da se ipak održi vanredni kongres u decembru, te da se novo rukovodstvo pripremi za redovni, koji će uslijediti u oktobru 2015. godine.

 

Do tada će SDP-om rukovoditi Lagumdžija ili neko od njegovih "satelita".

 

Kako će se ovaj raskol u SDP-u odraziti na samu partiju, znat će se već početkom decembra, a prema nekim, istina još nepotvrđenim informacijama, moguće je i masovno kadrovsko osipanje, pogotovo u Tuzlanskom kantonu u kojem je SDP tradicionalno postizao najbolje rezultate.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook