NEDIPLOMATSKI RJEČNIK

Putin osuo paljbu: 'Ne! Dok je nas, Amerika neće biti jedini vladar svijeta!'

Hronika25.10.14, 18:30h

Putin osuo paljbu:  'Ne! Dok je nas, Amerika neće biti jedini vladar svijeta!'
'SAD je odgovoran za brojne sukobe u svijetu i jačanje radikalnih režima'

Ne slažem se s tim da SAD bude jedini gospodar svijeta. To može dovesti do kaosa i neravnoteže u međunarodnim odnosima. Američko inzistiranje na njihovim varijantama “mirnih rješavanja sukoba” izaziva suprotni efekt - rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku Vladaj kluba u Sočiju.

 

Napomenuo je kako smo zbog toga “svjedoci da umjesto smirivanja sukoba, dolazi do njihove eskalacije. Umjesto jačanja suverenih država, svjedočimo širenju, na mnogim prostorima, kaosa, a umjesto demokracije, podržavaju se raznorani smutljivci, od nacionalista do islamskih radikala”.

 

Putin je, prije govora, napomenuo da neće govoriti diplomatskim jezikom “laži i dvosmislenosti”.

 

- Je li način na koji SAD realizira svoju vodeću ulogu u svijetu ono čemu težimo? Donosi li to stvarno napredak i mir - upitao se Putin.

 

Ruski je predsjednik napomenuo da je velika pogreška što se SAD proglasio pobjednikom hladnog rata.

 

Prema mišljenju Vladimira Putina, na djelu je pokušaj stvaranja novog svjetskog poretka i došao je kraj svijetu koji je uspostavljen nakon Drugoga svjetskog rata. No, smatra da se to ne događa, kao prije u povijesti, zbog velikog globalnog rata, nego zbog cijelog niza manjih, ali intenzivnih lokalnih sukoba.

 

Putin smatra da je doveden u pitanje nacionalni suverenitet mnogih država jer, kako kaže, samo režimi i sustavi koji izražavaju lojalnost tom jedinom svjetskom središtu utjecaja mogu računati na opstanak.

 

S druge strane, Putin je rekao da Rusija nema “imperijalnih ambicija” te da ne želi SAD-u “uzvraćati istom mjerom”.

 

- Rusija ne traži za sebe neko ekskluzivno mjesto u svjetskoj politici, no traži da se uzimaju u obzir ruski nacionalni interesi i pozicija.

 

- Nemamo se namjeru vraćati našoj totalitarističkoj prošlosti. To bi nas vodilo u slijepu ulicu - istaknuo je.

 

U svom dugom govoru pozvao je SAD i EU da odustanu od uvedenih sankcija protiv Rusije jer to “koči ekonomski razvoj svih zemalja”.

 

Naglasio je da će Rusija priznati rezultate ukrajinskih parlamentarnih izbora te da Rusija ne ugrožava teritorijalni integritet Ukrajine. U govoru nije spomenuo ranije anektirani Krim.

 

 

‘Ja sam najveći nacionalist u cijeloj Rusiji’

Na pitanje kako komentira riječi zamjenika predstojnika svog ureda, Vjačeslava Volodina, da “bez Putina nema ni Rusije”, ruski predsjednik je odgovorio: - Za mene je Rusija sav moj život. Ne bih mogao živjeti izvan Rusije i bez Rusije niti jedne jedine sekunde. Ja sam najveći ruski nacionalist jer se brinem za njene nacionalne interes. No Rusija može i bez mene.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook