DEMOKRATIJA ILI AUTOKRATIJA

Dan 'D' za SDP: Da li će pobjediti demokratija ili uska partijska menadžerija?!?

Front24.10.14, 23:34h

Dan 'D' za SDP:  Da li će pobjediti demokratija ili  uska partijska menadžerija?!?
Sjednica Glavnog odbora SDP-a odlučivat će o suštinskoj reformi ove stranke i birati između samo dvije opcije: demokratije i partijske tiranije!

 

Veliko medijsko interesovanje, ali i velika unutarstranačka napetost vlada pred sjednicu Glavnog odbora SDP-a BiH koja se održava u subotu, 25. oktobra.


Oko jedne stvari dileme više nema - Socijaldemokratska partija BiH uskoro će izabrati novog predsjednika, a Zlatko Lagumdžija definitivno odlazi sa čela stranke. No ono oko čega se vodi burna bitka unutar ove partije jeste način na koji će se birati novi predsjednik, i to ne samo ovaj, nego i svi naredni lideri SDP-a.

 


Drugim riječima, sjednica Glavnog odbora odlučivat će o suštinskoj reformi ove stranke i birati između samo dvije opcije: demokratije i unutar partijske menadžerije i tiranije!

 


- Sve važne odluke će biti donesene, a Glavni odbor stranke je taj koji će o njima raspravljati, istakla je članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić uoči odlučujuće sjednice.

 


Damir Hadžić je danas još jednom potvrdio da će se na ovoj sjednici definisati osnovni koraci vezani za aktivnosti koje će ovu stranku dovesti do vanrednog kongresa.

 


- Očekujemo da Glavni odbor donese odluku koja bi podrazumijevala da u narednih 40-ak dana dođemo do vanrednog kongresa i novog rukovodstva SDP-a, rekao je Hadžić u izjavi za Fenu.

 

General sekretar SDP-a, Nermin Nikšić,kazao je kako su izborni rezultati takvi „da sve ovo ne možemo smatrati redovnom procedurom“. - Ako Glavni odbor prihvati da se ide u vanrednu proceduru, predsjedništvo SDP-a je u tom slučaju bilo predložilo da se odbiju ponuđene ostavke, ako se opredijelimo kao da se ništa nije desilo, onda ćemo raspraviti i o tome – istakao je Nikšić.

 


No, kako DEPO Portal saznaje iz više unutarpartijskih izvora, članovi Glavnog odbora SDP-a nisu jedinstveni po tom pitanju, te se na sjednici očekuje žestoka rasprava oko demokratizacije stranke i neophodnih izmjena Statuta, koje moraju prethoditi izboru novog rukovodstva. To bi podrazumijevalo usvajanje odluke o vanrednom kongresu za 40-tak dana, ali ne radi izbora novog predsjednika, već radi usvajanja novog Statuta.

 


Članovi Glavnog odbora koji se zalažu za ovu opciju smatraju da će jedino novi Statut, na koncu, dovesti do toga da svaki budući predsjednik SDP-a bude izglasan isključivo demokratskom voljom njenih članova, kao i da se svaka važna odluka ubuduće donosi referendumom, a ne voljom vrha stranke.

 

Denis Bećirević, rekao je da su ovoj stranci potrebne istinske reforme, kadrovske, ali i svake druge. - Ja sam protiv brzopletog vanrednog kongresa i smatram da se stvari trebaju spustiti na općinske i kantonalne organizacije. Tu treba prekinuti s praksom da se sve donosi u vrhu stranke - kazao je Bećirević, komentirajući ponuđene ostavke njegovih kolega rekao je „to je njihov potez, to je trebalo raditi na glavnom odboru“.

 

Potpredsjednik Glavnog odbora, Jasmin Imamović, naglasio je da prije svega treba poštovati statut stranke. - Nadam se da ćemo svi imati jednaku priliku da iznesemo stavove i mišljenja o stanju u stranci i o tome koji je najbolji put ka jačanju SDP-a – istakao je Imamović. Dodaje da sebe ne vidi kao novog predsjednika SDP-a, te nije htio komentirati zašto je u ponedjeljak napustio maratonsku sjednicu Predsjedništva SDP-a.

 

 

 

U protivnom, pita se sve glasnije nezadovoljno članstvo SDP-a BiH, čemu novi kongres i novi predsjednik, ako ćemo nakon partijskog Staljina dobiti tehno Putina?!  

 

 

Inače, sjednica Glavnog odbora koja se održava u sali Općine Centar zatvorena je za javnost.

 

(DEPO PORTALBLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook