Uhapšeni se protivzakonito drže u pritvoru

Nedopustivi propusti u slučaju 'Gibraltar': Tužilaštvo uskraćuje dokaze i odbrani i Sudu BiH

Hronika24.10.14, 21:11h

Nedopustivi propusti u slučaju 'Gibraltar': Tužilaštvo uskraćuje dokaze i odbrani i Sudu BiH
Na petosatnom ročištu za određivanje jednomjesečnog pritvora za devet uhapšenih u akciji SIPA-e i Tužilaštva kodnog naziva ''Gibraltar'' postupajuća tužiteljica Dragica Glušac čitajući podnesak koji je predala Sudu BiH kazala je kako su devet uhapšenih oštetili budžet BiH za više od osam miliona KM, piše bh. novinska agencija Patria.

 

 

 

Podsjećamo, istraga Tužilaštva BiH pokrenuta je protiv devet osumnjičenih za organizovani kriminal, a riječ je o Nevenu Kulenoviću, Belmi Kulenović, Sanjinu Kulenoviću, Lajli Torlak, Darku Aleksiću, Ejubu Kučuku, Senadu Zaimoviću, Stipi Prliću i Zoranu Bakuli.

 

Odbrana osumnjičenih ukazala je na činjenicu da osim policijskih izvještaja, što i nije dokaz, niti jedan dokaz nije predočen odbrani. S druge strane tužiteljica Glušac zatražila je od Suda BiH da u ovom dijelu postupka Tužilaštvo BiH pozivajući se na član 47. ZKP-a neće predočiti dokaze odbrani.

 

Međutim, sudinica za prethodni postupak Minka Kreho u toku izlaganja tužiteljice tri puta je upozoravala da ni Sudu BiH nisu predočeni dokazi.

 

Također, odbrana osumnjičenih tvrdi da su njihovi klijenti ilegalno lišeni slobode, jer je sinoć u 22 sata i 45 minuta istekao rok od 24 sata do kada je Tužilaštvo BiH moralo podnijeti rok za određivanje mjera pritvora.

 

U svom izlaganju tužiteljica Glušac izlažući posebne razloge za određivanje mjera pritvora kazala je kako se u Tužilaštvo BiH jutros javio jedan svjedok koji tvrdi da je već dobio prijetnje i pritiske da ne svjedoči o onome što zna.

 

Također, kao posebne razloge Glušac je navela činjenicu da pojedini osumnjičeni imaju dvojna državljanstva, a da svi imaju dobre konekcije i poslovne veze u inozemstvu što bi im bila prilika za bijeg.

 

Inače, Sud BiH svoju odluku trebao bi donijeti ujutro najkasnije do 9 sati i 30 minuta.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook