Pripreme za sutrašnju sjednicu Glavnog odbora

Počela sjednica Predsjedništva SDP-a

Front24.10.14, 16:20h

Počela sjednica Predsjedništva SDP-a
Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine počela je danas popodne u Sarajevu.

 



U izjavi za Agenciju FENA Damir Hadžić je prije sastanka kazao da su danas pripreme za sjednicu Glavnog odbora koja će sutra biti održana.



- Definiranje osnovnih koraka vezanih za aktivnosti koje će nas dovesti do vanrednog kongresa, te praktično očekivanje da GO sutra donese tu odluku koja bi podrazumijevala da u narednih 40-ak dana dođemo do vanrednog kongresa i novog rukovodstva SDP-a - kazao je Hadžić.



Govoreći o radnoj grupi koja će napraviti radnu verziju Statuta, a koju čine Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać, Hadžić je kazao da će danas vidjeti koji su to eventualni prijedlozi.



- Ali je sasvim sigurno da ćemo ući u javnu raspravu u okviru SDP-a koja će podrazumijevati statutarne promjene koje bi mogle dovesti u nekoj fazi da malo širi broj članova SDP-a donosi odluku o rukovodstvu partije - naglasio je Hadžić.


Članica Predsjedništva stranke Besima Borić smatra da je teško govoriti danas o statutarnim promjenama, te da je današnja sjednica u funkciji pripreme za sutrašnju koja je vrlo važna za sve što će se dalje raditi uključujući i to da se Glavni odbor odredi o Predsjedništvu SDP-a prema njegovim zaključcima.



Govoreći o odlukama koje GO donosi, kao najviši organ koji upravlja partijom između dva kongresa, kazala je da GO trenutno broji više od 100 članova, a za donošenje odluka je potrebna natpolovična većina.



Istakla je da je Predsjedništvo stranke je dužno da realizira odluke GO, te da će sutra na sjednici SDPBiH Glavni odbor stranke odlučiti o vanrednom kongresu.



- Sve važne odluke će sutra biti donesene. GO stranke je taj koji će raspravljati, ima moguće zaključke koje je ponudilo Predsjedništvo, a koje ćemo danas dopuniti i konkretizirati, ali sve zavisi od sutrašnje sjednice - rekla je Borić u izjavi za medije.
(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook