CIK BiH izdao novi nalog

Ponovno brojanje glasova na još 59 biračkih mjesta

Front24.10.14, 16:04h

Ponovno brojanje glasova na još 59 biračkih mjesta
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se nalaže brojanje glasačkih listića sa 59 biračkih mjesta. Brojanje će se obaviti danas sa početkom u 16 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opće izbore 2014. godine podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezltate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori.

 

Navedenom brojanju glasačkih listića mogu prisustvovati akreditirani posmatrači političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vrši brojanje i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koje se vrši brojanje kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

 

Prije ovoga, u Glavnom centru za brojanje glasova na Zetri danas će u prisustvu akreditiranih posmatrača političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vrši brojanje i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću, biti izvršeno i ponovno brojanje glasačkih listića sa 14 biračkih mjesta u 12 izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe. 

 

Naređeno je brojanje glasačkih listića na dva biračka mjesta u Starom Gradu Sarajevo i Novom Gradu Sarajevo, te po jednom u Tuzli, Novom Travniku, Maglaju, Visokom, Milićima, Mostaru, Vitezu, Čapljini, Srebrenici, te Centar Sarajevo.

 

Nalog za ponovno brojanje glasačkih listića je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine  podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezltate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori.

 

Tako će se danas u Glavnom centru za brojanje glasova obaviti za ukupno 73 biračka mjesta. 

 

Jučer je u Glavnom centru za brojanje glasova obavljeno ponovno prebrojavanje glasova sa ukupno 48 biračkih mjesta. 

 

Naređena su brojanja glasačkih listića na šest biračkih mjesta u Novom Gradu Sarajevo, četiri u Tuzli, po tri biračka mjesta u Banja Luci i Goraždu, po dva u Čeliću, Centru Sarajevo, Foči, Srebreniku, Vlasenici, Travniku i Prijedoru, te po jednom biračkom mjestu u Gradiški, Zvorniku, Bihaću, Ugljeviku,  Srbacu,  Nevesinju, Jablanici, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Lukavcu, Čapljini, Brezi, Milićima, Visokom,  Novom Gradu (RS), Sanskom Mostu,  Šipovu i Srebrenici.

 

Obavljeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta. Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

 

Po nalogu CIK-a BiH obavljeno je i otvaranje zaštitnih vreća sa jednog biračkog mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Livno jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tog biračkog mjesta. Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa navedenog biračkog mjesta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Kanton 10.

 

Kako je za Anadolu Agency (AA) ranije saopćio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić ta državna institucija u ponedjeljak, 27. oktobra trebala bi utvrditi rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini. 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook