NEVJEROVATNO, ALI MOGUĆE I U BIH

Priča o uspjehu: Nije mi trebala politička stranka da se zaposlim... Evo kako!

Biznis Klub24.10.14, 14:57h

Priča o uspjehu: Nije mi trebala politička stranka da se zaposlim... Evo kako!
Priču o gotovo nemogućoj misiji u BiH - potrazi za poslom, prenosimo sa web stranice yep.ba, kao primjer da se i u ovoj zemlji snovi mogu ostvariti...


Izvor: Yep.ba

 

Postoji legenda koja kaže da ukoliko nemate rodbinske veze među političarima ili stranačku knjižicu, da ćete teško doći do posla.


Na biorima je preko 550.000 nezaposlenih osoba, veliki broj mladih želi napustiti BiH, novih radnih mjesta nema i kako u takvim okolnostima povjerovati u priču o mladim osobama koji putem jedne inovativne mjere u Birou dolaze do posla.

 

Ovo je priča o djevojci iz Banjluke koja je posao dobila zahvaljujući Birou Banja Luka, ne jednom već dva puta. Slađana Radić ima 29 godina, živi sa roditeljima, završila je medicinsku školu. Nakon što je završila srednju školu, nije imala mogućnosti nastaviti školovanje te je prionula u proces traženja posla, uspjela je završiti pripravnički staž u stomatološkoj ambulanti preko programa Zavoda, nakon čega je kao i većina pripravnika u našoj zemlji ostala bez posla. Prihvatala se svih mogućnosti, radila je u call-centru preko studentske organizacije za povremene poslove nekoliko godina.


Kao nezaposlena mlada osoba dobila je ponudu da se učlani u Klub za traženje posla u Banjaluci što je rado prihvatila. Zadovoljna je sa principom rada, druženjem, ali je sretna jer je posao dobila zahvaljujući direktnoj preporuci Kluba.


- Mislim da Biro u Banjaluci radi puno bolje otkako je otvoren Klub za traženje posla. Prije Kluba sam tražila posao, ali je to bilo šablonski, CV i pisma motivacije sam nasumice slala na više adresa bez ikakvog prilagođavanja. Najvažnije je što se uz podršku Kluba motivišemo da imamo što više razgovora za posao čime stičemo iskustvo, a ja sam u toku Kluba imala najviše razgovora za posao ikada.


Izbori su prošli, veliki broj mladih je bio angažovan na realizaciji kampanja političkih partija nadajući se zaposlenju. Slađana kaže nije trebala stranačku knjižicu da bi dobila posao. Zato je njena priča nama važna.


Proces zapošljavanja preko Kluba je tekao ovako:


Vlasnica vrtića “Zvjezdica” iz Banjluke se obratila direktno Klubu i tražila radnika. Voditelj Kluba je shodno kriterijima predložio Slađanu, kao i dodatne tri osobe sa evidencije Biroa. Slađana je zakazala intervju, prošla prvi krug intervjuisanja i nakon pet dana probnog rada dobila posao njege djece u vrtiću, gdje radi od augusta ove godine.

Do ovog zaposlenja je bila na evidenciji Biroa skoro dvije godine. Posebno je ponosna na činjenicu da posao nije morala tražiti putem rodbinskih veza ili stranačkih uticaja, već je vlastitim zalaganjem i preporukom iz Kluba ostvarila svoj cilj. Nadamo se da će ova priča poslužiti kao putokaz mladim osobama i motiv da se uključe u aktivno traženje posla, kroz Klub za traženje posla i druge oblike podrške koje pružaju službe za zapošljavanje.


Klub za traženje posla je aktivna mjera zapošljavanja uspostavljena unutar Zavoda za zapošljavanje RS-a, u kojoj se mladi obučavaju da ulože dodatne napore u pronalaženju posla, obukom i sticanjem novih znanja i vještina. Kroz YEP je uspostavljena mreža Klubova u 25 biroa, koji su postali prepoznatljiv brend. U ovoj godini je zaposleno 255 mladih putem mreže, a od početka projekta je kroz klubove zaposleno 978 mladih nezapslenih osoba.


Klub za traženje posla Banja Luka je kao prvi pilot Klub otvoren još 2010.godine, a u ovoj godini je 54 od 159 mladih pronašlo zaposlenje. Ova priča o uspjehu je ujedno i najava za proslavu jubileja četiri godine funkcionisanja Kluba za traženje posla u Banjaluci.


 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook