UOČI ODREĐIVANJA PRITVORA

Advokati uhapšenih u akciji 'Gibraltar' tvrde: Imamo dokaze koji negiraju tvrdnje Tužiteljstva BiH!

Hronika24.10.14, 10:14h

Advokati uhapšenih u akciji 'Gibraltar' tvrde: Imamo dokaze koji negiraju tvrdnje Tužiteljstva BiH!
Advokati Stipe Prlića i Zorana Bakule tvrde da su u pitanju stare optužbe i da su već ranije priloženi dokazi koji negiraju tvrdnje Tužiteljstva BiH

 

Izvor: Dnevni list

 

Tužiteljstvo BiH zatražilo je jučer od Suda BiH izricanje mjere pritvora za devet uhićenih u akciji “Gibraltar” koji se sumnjiče za organizirani kriminal i izvlačenje novca iz Eroneta preko off-shore kompanije na Gibraltaru, čime su stekli protupravnu korist od pet milijuna eura.

 

U akciji su uhićen direktor Eroneta Stipe Prlić i izvršni direktor Eroneta Zoran Bakula, vlasnik agencije S.V.-RSA Neven Kulenović, zatim Belma Kulenović i Sanjin Kulenović, vlasnik agencije “Fabrika” Senad Zaimović, vlasnik agencije “MITA” Ejub Kučuk, direktorica marketinga i glavna urednica Pinka BiH Lajla Torlak te suvlasnik Alternativne televizije Darko Aleksić.

 

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

 

Stari predmet


Odvjetnik Stipe Prlića Plamenko Čustović kazao je za Dnevni list kako su optužbe koje Tužiteljstvo BiH stavlja na teret njegovom klijentu identične onima iz predmeta koji se nalazio u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.


Čustović ističe da je po istim optužbama Prlić već ranije dao izjavu u Mostaru.


- Ne postoji ništa novo. Nije bilo razloga da se predmet prebacuje sa županijskog na državno Tužiteljstvo, kaže Čustović. Napominje da se radi o predmetu starom pet do šest godina te da stoga ne postoje ni razlozi za određivanje pritvora.


Odvjetnik Zorana Bakule Davor Martinović također kaže kako su osnove sumnje koje se stavljaju na teret njegovom branjeniku identične onima iz Mostara.


- Bakula se tereti da je 2007. i 2008. godine pogodovao na dva tendera i da je za to dobio dar. Mi smo priložili dokaze koji negiraju tvrdnje Tužiteljstva BiH, naglašava Martinović.


On podsjeća da je Bakula prije dvije godine po istom predmetu saslušan na Sudu u Mostaru.


- Da je htio bježati, on bi bježao. To se isto odnosi i na svjedoke. Nema razloga da on bude zadržan u pritvoru”, kaže Martinović.


Optužbe

 

Navedene osobe se sumnjiče za kaznena djela organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloporabu službenog položaja ili ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga kaznena djela.


SIPA je navela kako je istragom utvrđeno da su članovi organizirane kriminalne skupine, na osnovi krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac i stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura za navodni otkup televizijskih prava i usluga, koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.


- Ova sredstva su izvučena na račune off-shore kompanije u inozemstvu. Dio novca je zadržan na računima te kompanije, a dio je prebačen na račune osumnjičenih osoba u inozemstvu, a korišten je za kupnju skupocjene imovine u inozemstvu, kazali su iz SIPA-e.


Prema nalazima Posebnog tužiteljstva Republike Slovenije, Stipe Prlić i Zoran Bakula su na namještenim tenderima marketinškoj agenciji S.V.-RSA osigurali novčanu korist veću od 6,8 milijuna eura, dok je njihova provizija navodno iznosila najmanje 367.800 eura te su mjesečno dobivali od 7700 do 9900 eura.


Ostali uhićeni također su poslovali s Kulenovićem i navodno uplaćivali novac na račune fiktivne tvrtke te dobivali dio novca natrag na svoje račune.


U slučaju “Eronet” istraga je lutala od tužiteljstva do tužiteljstva godinama. Tužiteljstvo BiH se proglasilo nenadležnim pa je slučaj završio u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije koje je nakon izvjesnog vremena obavijestilo državno Tužiteljstvo kako nema resurse za istragu u ovom predmetu.


Naposljetku se uključilo Specijalno tužiteljstvo Slovenije, koje je vršilo istragu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog pranja novca u slovenskim bankama te preko Tužiteljstva BiH zatražilo izjašnjavanje o tome hoće li Tužiteljstvo u Mostaru preuzeti ovaj predmet ili pružiti pravnu pomoć.


Nakon toga, a prije nekoliko dana, predmet se ponovno našao u Tužiteljstvu BiH koje je i naložilo uhićenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook