MIROVNA AKCIJA ZA UBIJENE SRBE

Zločini na Kazanima: Bolna je činjenica da neke Sarajlije Cacu i danas slave kao heroja

Hronika24.10.14, 09:50h

Zločini na Kazanima: Bolna je činjenica da neke Sarajlije Cacu i danas slave kao heroja
Mirovna akcija će se održati u subot,u 25.oktobra, od 10:00h do 10:30h, na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske katedrale Presveta Srca Isusova

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovom prilikom obavještava javno mjenje u Bosni i Hercegovini, da će aktivisti i aktivistkinje UDIK-a po prvi put obilježiti zločine nad sarajevskim Srbina, zločine na Kazanima.  


Mirovna akcija će se održati u subot,u 25.oktobra, od 10:00h do 10:30h, na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske katedrale Presveta Srca Isusova.


Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra, u Sarajevu je za vrijeme opsade ubijeno 934 srpskih civila. U ovaj broj su uključeni i civili koji su stradali od srpskih snajpera i granata. U IDC-u se nalaze imena ubijenih na Kazanima, i ne radi se ni o stotinama ni hiljadama srpskih civila, ali govoriti o brojkama u kontekstu ratnih zločina nije primjeren čin.


Svaka nevina žrtva je žrtva, a ratni zločin je zločin. Propaganda koja želi dodati broj žrtava vrijeđa ubijene, jer na taj način manipuliše njihovom tragičnom smrću.


Bolna je činjenica da određeni broj Sarajlija Cacu slavi kao heroja, a Zelene beretke na svaku godišnjicu njegove smrti organizuju posjete mezaru, jer ga smatraju istinskim patriotom.


O Kazanima treba govoriti javno, potrebno je istražiti sve činjenice i osuditi ovaj slučaj kao najteži ratni zločin. Tragično je da ni nakon toliko godina javnost nije do kraja upoznata sa ovim tragičnim događajima.


Mušan Topalović zvani Caco i njegovi vojnici ubijali su i srpske i hrvatske i bošnjačke civile. Slaviti ovog zločinca kao ratnog heroja predstavlja uvredu svim žrtvama i njihovim porodicama, ali i ljudima koji su branili Grad Sarajevo, navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora UDIK-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook