DESETOGODIŠNJACI S KALAŠNJIKOVIMA

Ovako izgleda škola Islamske države u kojoj se od djece prave džihadisti

Hronika24.10.14, 09:04h

Ovako izgleda škola Islamske države u kojoj se od djece prave džihadisti
Ako ste dječak koji odrasta na teritoriju pod kontrolom ISIS-a u Siriji i Iraku, riječ edukacija će za vas značiti nešto posve drugo od onoga što znači za ostatak svijeta

Službeni mediji ISIS-a prikazuju videa i fotografije života u "Školi džihada", gdje se djecu u dobi ispod 10 godina potiče na pucanje iz AK-47 pušaka te ih se aklimatizira na ratne strahote. Džihadisti videima u kojima se prikazuju djeca, prema mišljenju stručnjaka, pokušavaju dočarati "utopiju" pod režimom ISIS-a.

 

Ono što ta videa doista prikazuju, Vijeće za ljudska prava UN-a nazvalo je ratnim zločinom, prenosi Independent.

 

Jedan od tih videa pod naslovom "Mladunci Islamske države" prikazuje nešto što bi trebalo sličiti satu religije u školi. Osim učitelja koji djecu podučava islamu, u tom se videu nalaze intervjui i isječci djece kako pjevaju i govore, a pored njih se nalaze njihove jurišne puške, koje su česte veće nego oni sami.

 

U drugom videu, koji je novi nastavak džihadističkog serijala "Poruke iz Zemlje konačnih bitaka", prikazuje maturu učenika. Taj video napravila je Al-I'tisaam Media, odnosno službeno glasilo ISIS-a. Kao i u videima prije, i taj je video prožet ubačenim snimkama i fotografijama pokolja s bojišta koje provode džihadisti.

 

Djeca koja su uspjela pobjeći iz tog okruženja već su svjedočila da ih se bombardiralo istim sadržajem.

 

Kad su ta videa snimljena, nije moguće neovisno utvrditi, no pretpostavlja se prije prije 29. lipnja, kad je samoprozvani kalifat krenuo s promjenom vlastitog branda.

 

Znakovito je da su ta videa izlaze nakon što je Vijeće za ljudska prava UN-a otkrilo da ISIS ima "kampove za obuku djece za borbu, pod krinkom edukativne nastave". Aktivisti za ljudska prava videa su nazvala duboko uznemirujućima.

 

"Ta navodno inspirativna videa zapravo su svjež dokaz da ISIS na okrutan način krade djetinjstvo velikom broju djece, ispirući im mozak te gotovo sigurno izlažući ih velikoj opasnosti", smatra kristyan Benedict, menadžer Amnesty International UK u Siriji.

 

"Međunarodni zakon jasno zabranjuje korištenje djece kao vojnika, a to što ISIS koristi je samo jošm jedan zločin u njihovom dosjeu", dodaje Benedict.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook