FOTO/ SVE PRIJE 'DUGMETA' BILO JE NAIVNO

Saznajte kako je bilo na sarajevskoj promociji knjige 'Šta bi dao da si na mom mjestu'

Kultura23.10.14, 22:56h

Saznajte kako je bilo na sarajevskoj promociji knjige 'Šta bi dao da si na mom mjestu'
Od pojave benda pa do njegovog kraja sve se mjeri oko "Bijelog dugmeta", jer je svako želio da bude na njihovom mjestu, a autor se odlučio za ovakav naziv knjige jer je to naziv njihovog najvažnijeg albuma

 

"Šta bi dao da si na mom mjestu" naziv je knjige koja donosi najzanimljivije detalje iz života benda "Bijelo dugme" i promovirana je večeras u Sarajevu pred brojnim poštovaocima rada grupe koja je srušila sve diskografske rekorde do tada.

 

Autor knjige je Dušan Vesić, koji je kazao da je kada je počeo pisati ovu knjigu, mislio da će to biti definitivna biografija grupe "Bijelo dugme", ali od kada je knjiga objavljena, promijenio je to mišljenje jer je u međuvremenu shvatio da bi ova grupa mogla imati još jednu kreativnu fazu.

 

- Ovo je knjiga je definitivno otišla daleko od svega šta se pisalo o "Bijelom dugmetu" do sada, posebno ako se uzme u obzir njihov planetarni fenomen jer su oni po mnogo čemu bend za Guinnessovu knjigu rekorda. To je jedina ozbiljna rock'n'roll grupa istočno od Londona - smatra autor.

 

Za njega su oni jedini dokaz da je autentična rock'n'roll karijera moguća izvan engleskog govornog područja i takav primjer ne postoji niti u jednom drugom jeziku. To je bend koji je jedini na jednom mjestu prodao 10.000 ulaznica.

 

Od pojave benda pa do njegovog kraja sve se mjeri oko "Bijelog dugmeta", jer je svako želio da bude na njihovom mjestu, a autor se odlučio za ovakav naziv knjige jer je to naziv njihovog najvažnijeg albuma, iako smatra da to vjerovatno nije njihov najbolji album.

 

O "Bijelom dugmetu" govorili su basisti Zoran Redžić i Mustafa Kurtalić, kazavši da knjiga objedinjuje mnoge stvari o životu ovog benda iako se mnogo toga zna o grupi.

 

promocija-knjige-o-bijelom-dugmetu-3

 

Kurtalić je podsjetio da je Vesić prvi napisao knjigu o ovom bendu koja je tada bila historija "Bijelog dugmeta" te je dodao da je, osim činjenica o bendu, autor uspio opisati i atmosferu oko benda u tom vremenu.

 

Za njega je "Bijelo dugme" nesporno najznačajnija stvar koja se desila na muzičkoj sceni BiH i uopće tadašnje Jugoslavije, a sve prije nastanka "Bijelog dugmeta" je bilo naivno, posebno jer je prvi bend koji je uveo sve standarde zapada od instrumenata, ponašanja, do odnosa prema medijima uz muziku koja je zvučala engleski.

 

Direktorica marketinga izdavačke kuće "Ljevak", koja je izdala knjigu, Lidija Krvarić kazala je za Agenciju FENA da je knjiga u Hrvatskoj izdata u 2.000 primjeraka, a već tri sedmice poslije izdavanja zabilježena je velika zainteresiranost.

 

- Odlučili smo za izdavanje ove knjige jer je ovo jedinstvena knjiga koja u potpunosti donosi historijat "Bijelog dugmeta" koji je najveći rokerski bend bivše Jugoslavije, stoga nismo puno razmišljali da je izdamo - istaknula je Krvarić.

 

Trenutno se knjiga može pronaći u knjižari "Baybook", ali Krvarić najavljuje da će je biti i u drugim knjižarama po cijeni od 40 KM i dodaje da će izdavačka kuća "Ljevak" nastupiti s ovom knjigom na najvećem sajmu knjige u Zagrebu "Interliber", koji će biti održan u novembru.

 

Inače, zbog ovog benda izmišljeni su diskografski trofeji jer su do njih postojale srebrne i zlatne ploče za male tiraže, koje su oni imali poslije tri dana od izdavanja albuma, a potom su nastale platinaste i dijamantne ploče. To je prva grupa na prostoru bivše Jugoslavije koja je punila hale jer su domovi kulture za njih bili mali.

 

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook