SJEĆANJE NA VELIKOG BH. PJESNIKA

'Grah za Iliju Ladina' 25. oktobra u Vitezu

Kultura23.10.14, 21:26h

'Grah za Iliju Ladina' 25. oktobra u Vitezu
Na današnji dan prije 13 godina preminuo je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Ilija Ladin

 

Bosanskohercegovački pjesnik Ilija Ladin rođen je kao Ilija Kozić u Stratinskoj kod Banje Luke, 19. jula 1929. godine. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao  je francuski i latinski jezik. Dobitnik je velikog broja nagrada među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, 1998. godine. Umro je 23. oktobra 2001. godine, u staračkom domu u Sarajevu.

 

U znak sjećanja na Iliju Ladina pokrenuta je manifestacija „Grah za Iliju Ladina“. Performans „Grah za Iliju Ladina“, u čast pjesnika Ilije Ladina, bit će održan ove godine četvrti put 25. oktobra u organizaciji HKD Napredak Vitez u Napretkovom domu u Vitezu. Pjesnici su imali zadatak da napišu pjesmu inspiriranu stihovima Ilije Ladina “Ja znam da pošli ste tamo kud ljubav vas vodi” iz pjesme „Spavajte tko s kim hoće“.

 

Za 4. performans "Grah za Iliju Ladina" prijavilo se 40 pjesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Italije, a propozicije kažu da u natjecanju za jednu od tri nagrade mogu sudjelovati autori koji sami interpretiraju svoju pjesmu. Dosadašnji dobitnici nagrade „Grah za Iliju Ladina“ između ostalih su: Admiral Mahić, Ferida Duraković, Lamija Begagić.;

 

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook