ČEKA SE ODLUKA TUŽILAŠTVA

Saslušano svih devet uhapšenih u akciji 'Gibraltar, traži se jednomjesečni pritvor

Hronika23.10.14, 19:42h

Saslušano svih devet uhapšenih u akciji 'Gibraltar, traži se jednomjesečni pritvor
Ročište o određivanju jednomjesečnog pritvora, koje je Tužilaštvo BiH zatražilo za sve osumnjičene, trebalo bi se održati sutra

 

 

Svih devet osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva Gibraltar saslušani su i za njih će biti zatražen pritvor, potvrđeno je večeras Feni u Tužilaštvu BiH.


Osumnjičeni u ovom predmetu su: Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni Ejub Kučuk (1973.) i Senad Zaimović (1964.), kao i visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktor Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

 

Radi se o osobama koje se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima, javlja Fena.


No, kako je večeras objavila Federalna televizija, Tužilaštvo je za svih devet uhapšenih lica već zatražilo jednomjesečni pritvor.


Ročište o određivanju jednomjesečnog pritvora, koje je Tužilaštvo BiH zatražilo za sve osumnjičene, trebalo bi se održati sutra. Istražnim aktivnostima je utvrđeno da su članovi organizovane kriminalne grupe, na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac preko off shore kompanija u inostranstvu, konkretno preko fiktivne firme na Gibraltaru, 3 Media Limited, te na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 5 miliona eura.

 

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook