Sarajevo prijestolnica muzičke nauke

Uživajte u besplatnim koncertima na 9. Međunarodnom simpoziju 'Muzika u društvu'

Kultura23.10.14, 10:41h

Uživajte u besplatnim koncertima na 9. Međunarodnom simpoziju 'Muzika u društvu'
Glavni grad Bosne i Hercegovine u periodu od 23 do 26.10.2014. prijestolnica je muzičke nauke zahvaljujući 9. Međunarodnom simpozijumu „Muzika u društvu“.

 


Jedan od najprestižnijih muzikoloških simpozija regiona plod je dugogodišnje saradnje Muzičke akademije i Muzikološkog društva Federacije BiH, a cilj mu je javnosti obznaniti najrecentnije radove  iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije. Originalna naučna istraživanja s javnošću će podjeliti ukupno 58 predavača iz BiH, regiona, i svijeta, a pored toga organizatori su se pobrinuli i da umjetnička dimenzija programa  bude podjednako sadržajna.

 
Osim koncerta tradicionalne muzike Zvuci i odjeci ženskog pjevanja rezerviranog za samu ceremoniju otvaranja 23.10.2014., javnost će imati priliku uživati u koncertu pod nazivom  Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine (1878–1918). Na ovom koncertu će nakon više od stotinu godina biti će praizvedena djela  bh. autora umjetničke muzike iz perioda Austro-Ugarske uprave. Cilj koncerta je oživjeti najprepoznatljivije fragmente muzičkog života jednog od najkompleksnijih perioda iz društvene, socijalne, ali i kulturne historije Bosne i Hercegovine. Na bogatom repertoaru naći će se djela Milene Mrazović-Preindlsberger, Aleksandra Bosiljevca, Juliusa Fučika, Františeka Matějovskog, Juliusa Gyule Majora te Ljubomira Bajaca, koja će interpretirati afirmirana bosanskohercegovačka pijanistica Maja Ačkar Zlatarević. Posebnu repertoarsku poslasticu predstavljat će i izvedba odabranih popijevki iz Albuma bosansko-hercegovačkih pjesama Aleksandra Bosiljevca, koje će uz klavirsku pratnju otpjevati Selma Droce, studentica Muzičke akademije u Sarajevu.

 
Vraćajući na koncertni podij djela autora koji su živjeli ili stvarali za vrijeme Austro-Ugarske uprave, Kratka muzička biografija Bosne i Hercegovine pokušati će dati kratki uvid u prilike nekadašnjeg muzičkog života pružajući slušateljima priliku da barem na kratko osjete dašak nekih prošlih vremena koja su, sasvim sigurno, odigrala stanovitu ulogu u razvoju kulturnih i muzičkih prilika u Bosni i Hercegovini. Upuštajući se u muzičko putovanje, koje će se dogoditi 24.10.2014. u sali Muzičke akademije, s početkom u 19.30 časova, slušatelji će se naći i pred izazovom valjane percepcije djela, odnosno objektivne procjene i odgovarajuće kontekstualizacije istih. A da bi kompozicije na odgovarajući način našle svoj put do publike prije koncerta će, s početkom u 19 časova, biti održano kratko uvodno predavanje koje će upriličiti bosanskohercegovačka muzikologinja Lana Paćuka.

 
Stoga, Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH poklanjajući javnosti još jedan besplatan koncert pozivaju sve zainteresirane da se prepuste iskustvu slušanja dopuštajući muzici da sama otkrije svoju priču!

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook