Lokalni izbori u Sloveniji

Drugi krug prošao bez većih iznenađenja

Front20.10.14, 08:57h

Drugi krug prošao bez većih iznenađenja
U drugom krugu izbora za načelnike u 54 slovenske općine u nedjelju nije bilo većih iznenađenja, a po podacima izbornog povjerenstva na izbore se odazvalo 43 posto birača.

 



U oko polovici općina izabrani su načelnici koji su i dosada obavljali tu dužnost, a u ostalima njihovi izazivači.



U Mariboru je, kako se i očekivalo, pobijedio kandidat grupe građana Andrej Fištravec koji je osvojio 74 posto glasova, a njegov izazivač Franc Kangler 26 posto. Fištravčeva lista u gradskom vijeću imatrećinu svojih vijećnika, a on je nakon proglašenja pobjede rekao danamjerava ostvariti svoje obećanje o novih 5.000 radnih mjesta u drugom po veličini slovenskom gradu, te da su izbori donijeli  "raščišćavanje" političke situacije.



Kanglerova lista u novom općinskom vijeću ima 4 vijećnika, a on je nakon objave rezultata rekao da poštuje volju građana i da visoku potporu koju je dobio doživljava i kao svoju "političku rehabilitaciju".



Kangler je bio gradonačelnik Maribora u 3 mandata, ali je smijenjen prije dvije godine, nakon žestokih protesta protiv korupcije i klijentelizma koji su se bili proširili na cijelu Sloveniju. Nakon toga, Kangler je pravomoćno osuđen na zatvor zbog korupcije prilikom dodjele gradskih stanova, ali je vrhovni sud poništio presudu i naredio novo suđenje.



Do zanimljivog sraza došlo je u Piranu, gdje je sa 61 posto glasova pobijedio dosadašnji gradonačelnik Peter Bossman, liječnik podrijetlom iz Gane, a protukandidat mu je bio Sebastijan Jeretič, njegov nekadašnji medijski savjetnik. Obojica su nekada bili članovi Socijalnih demokrata (SD), a na izborima su nastupili kao nezavisni.



Dosadašnji gradonačelnik Tomaž Tom Mencinger pobijedio je sa 66 posto glasova u Jesenicama, dok je protukandidat Ahmed Pašić dobio 34 posto.



U Ajdovščini će pak dosadašnji gradonačelnik Marjan Poljšak mjesto morati prepustiti Tadeju Beočaninu, nezavisnom kandidatu.



U Murskoj Soboti je kandidat Socijalnih demokrata (SD) Aleksander Jevšek pobijedio s 55 posto glasova, ispred dosadašnjeg načelnika Antona Štiheca, kandidata stranaka desnog centra.



Rezultati izbora u Kranju, gdje su se sučelili dosadašnji gradonačelnik Miran Bogataj i njegov izazivač Boštjan Trilar bit će poznati u naknadno jer je zbog prometne nesreće za tri sata produženo glasovanje na dva biračka mjesta.
 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook