VIDEO/ PRIČA KOJA BI VAS MOGLA FASCINIRATI

Misteriozni starac na paradi: Ko je čovjek koji je u Beogradu Putina pratio u stopu?

Front19.10.14, 20:54h

Misteriozni starac na paradi: Ko je čovjek koji je u Beogradu Putina pratio u stopu?
Par metara od Putina na beogradskoj paradi stajao je jedan od četiri preostala živuća narodna heroja s područja nekadašnje Jugoslavije, rođen u okolici

Tijekom i poslije vojne parade u Beogradu, čiji odjeci još pune stranice svjetskih medija ponajviše zbog nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, za oko mnogih zapeo je detalj nazočnosti jednog od uzvanika koji se nalazio u prvom redu do premijera Aleksandra Vučića i koji je svojom atipičnom pojavom i izvanprotokolarnom odjećom u svemu odskakao od ostalih. U javnosti su se pojavila pitanja o identitetu starijeg čovjeka.

 

Riječ je, kako su dan nakon parade objavili srbijanski mediji, o 91-godišnjem 'djedici' Stevi Gliše Opačiću, narodnom heroju NOB-a, jednom od još četiri preostala živuća narodna heroja s područja nekadašnje Jugoslavije za kojega su kratko istaknuli da je rođen 8. kolovoza u okolici Knina, stolar po zanimanju i član KPJ od 15. prosinca 1942. godine.

 

Tako je 'djedica' kao nepoznati i po svemu viđenom antikonvencionalni svečani uzvanik iz prvog reda jako blizu Putinu već za trajanja parade postao doslovno hit, ali i prava enigma, s obzirom da se o njegovu životu malo znalo.

 

Tek je Kurir u vrlo kratkim crtama dao osnovnu informaciju uz nekoliko fotografija - ime, prezime, ime oca, godinu rođenja, kategorizaciju odlikovanja i dan stupanja u KPJ, uz detalj da je poslije rata bio direktor Impexa, te da živi u Beogradu.

 

Dakle, tko je djedica Stevo Gliše Opačić? Pročešljali smo arhivu iz NOB-a i arhivu Druge dalmatinske proleterske brigade, te posjetili njegovo rodno mjesto Plavno kod Knina.
Nožem izvadio metak iz noge i nastavio borbu

 

Tako u arhivu brigade kod prijedloga za dodjelu odličja Narodnog heroja stoji: 'Prije dolaska u partizane bio je član SKOJ-a i radio na terenu kao omladinski rukovodilac. Kada je formirana 2. dalmatinska brigada ušao je u njen sastav. Istakao se kao bombaš u borbi augusta 1942. na Plavnom i to u napadu na kuće u kojoj je bio četnički štab. Tom prilikom ubio je poznatog četničkog koljača Petra Grubora i ranio nekoliko četnika. Učestvovao je u svim borbama koje je brigada vodila u IV. i V. neprijateljskoj ofanzivi. U rajonu Gornjih Bara u junu 1943. godine puškomitraljezom je odbijao mnoge neprijateljske juriše i omogućio da njegova jedinica održi svoje položaje. U tim borbama bio je ranjen, ali nije htio napustiti svoje drugove. Nožem je izvadio metak iz ranjene noge i produžio da se bori. S četom je 5. augusta 1943. godine izvršio napad na neprijateljske položaje kod Maglaja i zarobio 8 neprijateljskih vojnika. U borbama za oslobođenje Knina uspio je da sa nekoliko boraca razbije neprijateljsku pobočnicu i spriječi neprijatelju povlačenje prema Gračacu. Skoro u svim borbama Stevo je pokazao ogromnu ličnu hrabrost i spretnost u vođenju svojih boraca', piše u arhivu.

 

U njegovom rodnom mjestu Plavnom kod Knina, s obzirom na Stevinu dob od 91 godine, nismo naišli na živu osobu približno takvoj dobi koja bi nam iz prve ruke pružila dodatne i autentične informacije, ali smo u Kninu i Šibeniku kontaktirajući nešto mlađu populaciju boraca iz tog vremena doznali kako je Stevo Opačić, kada se kao omladinac priključio SKOJ-u, najprije od neprijatelja počistio svoje selo i bližu okolicu koje je tada bilo centralno uporište četničke Dinarske divizije vojvode i raspopa Momčila Đujića.

 

Inače, ista brigada također bilježi borca i narodnog heroja Stevu Opačića, ali od oca Jandrije, rođenog također u okolici Knina u Biovičinu Selu.

 

Od istaknutih narodnih heroja 2. dalmatinskoj brigadi pripadao je i Jovo Kapičić, povijesno poznat kao organizator uhićenja Draže Mihailovića. Kapičić je u 2. dalmatinskoj brigadi djelovao u vremenu od rujna 1942. do listopada 1943.godine kao zamjenik političkog komesara brigade.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook