FOTO/ Na Akademiji likovnih umjetnosti

Izložbom 180 radova Miltona Glasera u Sarajevu počeo SOS dizajn festival

Kultura15.10.14, 21:44h

Izložbom 180 radova Miltona Glasera u Sarajevu počeo SOS dizajn festival
Sa željom da se studentima približe različiti aspekti koji su bitni za uspjeh dizajnera i umjetnika, radionice će trajati do subote, 18. oktobra, a govorit će o različitim temama



Na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo večeras je izložbom 180 radova "Crtanje je mišljenje" jednog od najvećih živućih grafičkih dizajnera Miltona Glasera svečano otvoren Treći SOS Dizajn Festival u organizaciji Udruženja "Studenti dizajna".



Predavači će održati brojne radionice, a neke od tema su "Dizajn menadžment", "Način generiranja autorskih sadržaja" i "Ilustracija od C do F". Pored ovoga bit će otvorene i izložbe "PDP Konferencija", "Plakatiranje" (Hrvatska) i izložba "Industrija dizajna".


 

Pod motom "Uči, radi, zabavi se" više od stotinu gostiju iz regije prisustvovati i zabavnim PechaKucha prezentacijama koje će predstaviti afirmirane i neafirmirane mlade umjetnike i umjetnice iz cijele BiH i regije.


 

Kako je za Agenciju FENA večeras kazala jedna od osnivačica i organizatorica Festivala Sanja Planinić serija predavanja će početi sutra, 16. oktobra, u Meeting Pointu, a u okviru Festivala bit će organizirano pet radionica za studente na kojim će biti predavači iz cijelog svijeta.


 

Dodala je da se očekuje dolazak velikog broja studenata iz regije (Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Slovenija) te je najavila da će se ove godine nastojati povezati mladi dizajneri i industrija na radionici "Dizajn menadžment" te će se nastojati povezati dizajnere s kompanijama koje su iz različitih branši od produkt dizana do grafičkog dizajna.
 

 

Kino Meeting Point će biti festivalsko mjesto susreta dok će se PechaKucha večeri održavati u Kinu Kriterion. Tokom festivalskih večeri za dobru atmosferu će biti zaduženi SOS partyi koji će bez sumnje SOS Dizajn Festival i ove godine studentima dizajna učiniti zanimljivijim.

 


Festival će trajati do nedjelje, 19. oktobra, a organizatori su i ove godine uspjeli privući vrhunska imena iz svijeta dizajna kao što su Ian Anderson (Velika Britanija), Viktor Koen (SAD), Miha Klinar (Slovenija), dok iz susjedne Srbije i Crne Gore dolaze Borut Vild, Srđan Ćešić i Ana Matić, koji će kroz svoje osobne uspjehe motivirati studente.

 

(Fena/Foto: N. Novaković/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook