Zato što je prva uvela etičku liniju za borbu protiv korupcije

Općina Tuzla dobila donaciju Bugarske za pomoć poplavljenim područjima

Front01.10.14, 16:48h

Općina Tuzla dobila donaciju Bugarske za pomoć poplavljenim područjima
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović u srijedu je ugostio ambasadora Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Angela Alexandrova Angelova i direktora Net consulting agencije koja implementira sistem Etička linija Bojana Bajića.

 

 

Razgovaralo se o pomoći Bugarske nakon prirodne nesreće, ali i o antikoruptivnom sistemu Etička linija za koji se Općina odlučila kako bi olakšala put do međunarodnih europskih fondova.


Kako je kazao ambasador Angelov, u Tuzli je zbog dva povoda. ˝Jedan od njih je to da je Vlada Bugarske odlučila da pomogne BiH vezano za prirodnu nesreću. Pričali smo sa načelnikom o nekom projektu koji možemo da uradimo zajedno. U Tuzli smo na preporuku Net consulting agencije koja radi sa Općinom na tome da se suzbije korupcija. Mi bi zajedno odradili projekat da svijetu pokažemo da je moguće sprovesti projekte bez ikakve korupcije. Drugi povod je da se otvore odnosi između dvije države koje se ne poznaju, dakle BiH i Bugarska i to na razini općina. Pričali smo o tome da nađemo općinu u Bugarskoj za neki oblik bratimljenja kako bismo povezali privredu, kulturu, sport i ostale oblike saradnje, a to bi sve zajedno bilo za dobrobit građana˝, istakao je ambasador.


˝Meni je velika čast da mogu u ime svih građana Tuzle se sresti sa NJ.E. Angelom Alexandrovim Angelovom, ambasadorom prijateljske Republike Bugarske koja je prva zemlja na svijetu koja je priznala BiH. Smatram da je ovo prilika i dogovaramo se sa ambasadorom u vezi bratimljenja gradova. Bit će onda projekata prekogranične saradnje. Kada mi imamo neki grad iz zemlje koja je u EU, onda imamo starijeg brata i zajedno možemo konkurisati prema pristupnim europskim fondovima i osvojiti sredstva za različite projekte˝, mišljenja je načelnik Imamović.

 

Korist za građane 


Kada je u pitanju ranije spomenuta Etička linija, riječ je o efikasnom sistemu borbe protiv korupcije koji uređuje način prijavljivanja svih nepravilnosti u radu općinske administracije. Prijavitelji mogu biti uposlenici, poslovni partneri, građani i svi drugi klijenti Općine Tuzla. Sistem je specifičan što radi na najsavremenijim međunarodnim standardima koji obavezuje Općinu Tuzla da postupa u jasno definisanom roku sa prijavama, da provodi internu istragu i ono što je vrlo specifično, Općina Tuzla nema kontrolu nad tim sistemom, što znači da nijedna prijava ne može biti izbrisana, ne može se manipulisati prijavama i uvijek će se moći provjeriti da li je Općina ispravno postupila sa nekom prijavom. Garantovana je apsolutna anonimnost prijavitelja i to je trenutno nasigurniji sistem za prevenciju korupcije u bilo kojoj instituciji, objasnio je Bajić.


˝Sa Općinom Tuzla sarađujemo četiri mjeseca na uvođenju sistema u redovan rad općinske administracije. Tuzla je prva općina u FBiH koja uvodi Etičku liniju. Građani Tuzle će od ovoga imati koristi jer taj visoki standard borbe protiv korupcije očigledno će povećati povjerenje međunarodnih partnera i to će se na kraju pokazati u sanaciji prirodne nesreće˝, kazao je Bajić.

 

Kao primjer povjerenja Bajić je naveo i samu Bugarsku koja upravo zbog odlučnosti Tuzle da se bori protiv korupcije, želi pomoći općini da se obnovi nakon poplava i klizišta. Tokom mjeseca oktobra bi Etička linija trebala biti puštena u rad. Bajić je pohvalio Općinu Tuzla i načelnika Jasmina Imamovića jer se rijetko ko usudi da uvede Etičku liniju. ˝Svi oni koji imaju nečega da se plaše oni nas odbiju˝, istakao je Bajić.

 

˝Projekat Etičke linije je dobra prilika jer teško je načelniku da sve zna šta se događa, a ovo će biti prilika da se sazna da li ima koruptivnih postupaka od portira pa do načelnika. Meni je to najvažnije i projekat je dobar, a to ne mislim samo ja, nego cijeli tim mojih saradnika koji smo prije nekoliko mjeseci gledali prezentaciju Etičke linije. Zaista koristan projekat za zajednicu i ne znam zašto druge kolege to odbijaju. Baš taj čin je prepoznao ambasador Bugarske i dogovaramo se o donaciji i procedurama kako spasiti ugrožene objekte nakon prirodne nesreće˝, zaključio je Imamović.

(Tuzla.danas.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook