OMER ČEVRA (SBB) ODGOVARA SALMIR KAPLANU (SDA)

SDA nikad nije bila jedinstvenija u kriminalu, nepotizmu i uništavanju budućnosti ove zemlje

Front01.10.14, 14:53h

 SDA nikad nije bila jedinstvenija u kriminalu, nepotizmu i uništavanju budućnosti ove zemlje
Potparol SBB Omer Čevra odgovara na prozivke aktuelnog ministra kulture i sporta u Vladi FBiH Salmir Kaplana iznešene u njegovom intervju za DEPO Portal. Reakciju objavljujemo u cijelosti

Povodom intervjua koji je za Vaš portal dao g-din Salmir Kaplan šaljem Vam sljedeću reakciju:


SDA se izgleda okrenula svojoj izvornoj metodogliji djelovanja, a koja se poklapa sa poznatom izrekom Hitlerovog propagandnog ministra Jozefa Gebelsa koji je volio reći da što je laž veća, više će ljudi u nju povjerovati. Tako mi nekako zvuči Salmir Kaplan, ministar u Vladi Federacije, inače poznat u kuloarima kao „SDA-ova dvorska luda“, kada poručuje „da SDA nikada nije bila jača i jedinstvenija“, te kako „SBB i DF ni Amerikanci više ne mogu spasiti“.  


Krenimo od drugog. Zašto bi Amerikanci uopšte trebali spašavati SBB ili DF, odnosno legitimnu opoziciju u BiH?!? Ako je ikome potrebno „spašavanje“, onda je to potrebno SDP-u i SDA-u, koji u vrlo čvrstom platformaškom zagrljaju sjede u Vladi Federacije već pune četiri godine, u upravnim i nadzornim odborima svih velikih preduzeća, direktorskim foteljama raznih javnih kompanija, agencija i  službi.


Antiamerička histerija Salmira Kaplana i njegovih mentora je sa SDA-ovog, a i SDP-ovog ideloškog stajališta sasvim opravdana, a meni u potpunosti razumljiva, jer oni se zalažu za društvo nasljedne vladavine, društvo nejednakih šansi, društvo u kojem će podobna i poslušna osoba koja nema ni jednog dana radnog staža postati federalni ministar. Kaplan je živi primjer te naopake matrice.

 
Međutim, ne treba zamjeriti ministru pripravniku Kaplanu. Možda CCI laže kada govori da je ovo statistički najgora vlada FBiH u zadnjih 20 godina i da je korupcija pojela 700 miliona KM u zadnjem mandatu vlasti SDA i SDP-a. Možda Transparency International nešto mulja kada tvrdi da je BiH u samom vrhu Evrope po sistemskoj korupciji i da nepotizam nikad nije bio veći.  

 

Možda međunarodni zvaničnici ne žele ovoj vlasti davati donacije za pomoć poplavljenim područjima, jer im Zlatko i Bakir jednostavno nisu simaptični, a ne zato što su do grla korumpirani. Možda usitinu lažu američki diplmati koji su precizno objasnili da je 92 miliona KM od MMF-a, koji su bili namjenjeni za pomoć nastradalim od poplava, otišli u krpljenje budžetskih rupa.  

 

Možda smo svi mi usitinu „polupali lončiće“, kako je ministar kulture poručio američkim diplomatima koji su se usudili da građanima BiH kažu šta im neodgovorna vlast radi iza leđa. Možda svi mi ostali građani koji nismo u SDA i SDP jednostavno nemamo intelektualni kapacitet da dokučimo da se oni zapravo polomiše za nas i našu dobrobit. 

 

Možda SDA uistinu nikad nije bila jedinstvenija, kako reče ministar. Možda, ali u lopovluku, kriminalu, nemještanju tendera, zapošljavanju rodbine i uništavanju budućnosti ove zemlje.

 

INTERVJU: Salmir Kaplan

 

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook