PROTIV USTAVNE REFORME

Dodik: RS nikad neće pristati na rezoluciju američkog Kongresa, ona je djelo korumpiranog bošnjačkog lobiste

Front01.10.14, 12:54h

Dodik: RS nikad neće pristati na rezoluciju američkog Kongresa, ona je djelo korumpiranog bošnjačkog lobiste
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odbacio je mogućnost da RS prihvati rezoluciju američkog kongresmena Chrisa Smitha kojom se traži ustavna reforma i upotreba svih moći datih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH

Dodik je naveo da takvi pokušaji više ne plaše RS, kao i da taj dokument ne bi bio obavezujućeg karaktera za RS ni da se usvoji.
-Taj kongresmen je direktni lobista bošnjačke strane i mi raspolažemo nekim informacijama o njegovoj korumpiranosti... - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Tvrdi da, što se njega tiče, pitanje koje zagovara ovaj kongresmen neće doći na dnevni red, pa i da ih, kako navodi, predlože stotine američkih kongresmena.

 

-Ne da treba ići ka povećanju nadležnosti BiH, već treba ih smanjiti i dovesti u okvire Ustava i Dejtonskog sporazuma - kazao je Dodik i naveo “da se sada ulazi u fazi kada će RS veoma organizivano tražiti vraćanje oduzetih nadležnosti”.

 

Ako se u tom pogledu, kako kaže, stvari ne budu odvijale razumno i u okviru Ustava, ići će se na ustavnu reformu u RS.

 

-Vjerovatno će tada jedna od odredbi biti da sve ono što nije Ustavom dato u nadležnost BiH, pripada entitetima. Nećemo ni primjenjivati oteto zakonodavstvo na prostoru RS-a - ustvrdio je  navodeći da su intervencije visokih predstavnika oduzele nadležosti entitetima.

 

Prije svega toga će, kaže, razgovarati sa svim stranama u BiH, jer je legitimno da RS to traži, a sve je stvar kompromisa i konsenzusa, kao i odnosa snaga, koje, kako uvjerava RS ima da ojača svoj “državni kapacitet”.

 

Dodik ne vjeruje da bi OHR mogao da dobije veća ovlaštenja, navodeći da i američki kongresmen u svojoj rezoluciji pokazuje žaljenje za ranijim ovlaštenjima visokih predstavnika.

 

Ponovio je da RS ne bi primjenjivala moguće nove odluke visokih predstavnika, jer ih ne bi objavila u “Službenom glasniku”.

 

Za visokog predstavnika u BiH je rekao da je “sada ikebana” i da “samo prima veliku plaću od 24.000 eura”…

 

Američki kongresmen Chris Smith uputio je u Predstavnički dom Kongresa rezoluciju kojom se traži ustavna reforma i upotreba svih moći datih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

 

U rezoluciji se naglašava da je Dejtonski sporazum prevaziđen, ali ne i uloga visokog predstavnika u BiH, a provučena je i ideja da je protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH, uzrok stagnacije zemlje.

 

(FENA/dh)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook