SUĐENJE RATNOM VOĐI BOSANSKIH SRBA

Karadžić: Snosim moralnu odgovornost za zločine, no nemate nijedan dokaz da sam ja odgovoran za njih

Front01.10.14, 12:31h

Karadžić: Snosim moralnu odgovornost za zločine, no nemate nijedan dokaz da sam ja odgovoran za njih
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić optužio je u srijedu tužioce Ujedinjenih nacija za 'stavljanje čitavog srpskog naroda na sud', rekavši da nemaju 'nijedan dokaz' koji ga povezuje za zvjerstva počinjena tokom rata u BiH. Karadžić je rekao da ne bi trebalo da bude optužen od UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao da kao ratni lider 'snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od građana i snaga Republike Srpske'

Tužioci su u utorak ponovo zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića kome se u  Haškom tribunalu sudi za ratne zločine i genocid u BiH.

 

Karadžić, bivši lider bosanskih Srba optužen za ratne zločine, u srijedu iznosi svoju završnu riječ u UN-ovom sudu u Den Haagu. Predviđeno je da optuženi iznosi završnu riječ dva dana.

 

Optužen je po 11 tačaka, za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata na Balkanu u 1990-im godinama.

 

Jedna od tačaka optužnice se odnosi na genocid u Srebrenici kada je ubijeno više hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca.

 

Karadžić je predat Tribunalu kada je uhapšen 2008. godine nakon što je 13 godina proveo u bijegu.

 

- Politika etničkog čišćenja je u potpunosti razotkrivena, kao što je i doktor Karadžić koji je bio pokretačka snaga ovog zlodjela - kazao je u utorak tužitelj Alan Tieger.

 

BBC-eva dopisnica je vidjela kopiju završne riječi odbrane, a jedan dio je napisao sam Karadžić.

 

Završna riječ ima više od 800 stranica i u njoj se navodi da Karadžić ne bi trebao biti proglašen krivim jer nije naredio ubistva u Srebrenici i nije znao da su civili ubijani.

 

Međutim, on prihvata moralnu odgovornost za bilo koji zločin koji su počinili bosanski Srbi dok je on bio njihov lider, navodi BBC.

 

BBC-eva dopisinica u Den Haagu navodi da mnoge preživjele žrtve vide Karadžića kao onog ko stoji iza svih zlodjela i politike koja se naziva entičkim čišćenjem, a koja je imala za cilj stvaranje Srpske Republike unutar Bosne.

 

- Ovo je njegova posljednja prilika da pokuša ubijediti sudije da je nevin - rekao je njegov advokat Peter Robinson.

 

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka, navedeno je u saopćenju Haškog tribunala.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook