Detalji pogibije Bosanke u Siriji

Fatima Mahmutović je otišla po ratištima tražiti sina, htjela ga je vratiti u BiH

Hronika30.09.14, 14:21h

Fatima Mahmutović je otišla po ratištima tražiti sina, htjela ga je vratiti u BiH
Ovu informaciju za Patriu potvrdila je i familija ubijene Fatime. Oni, zapravo, kažu kako nemaju prave informacije šta se desilo sa Fatimom. Vijest o njezinoj smrti poslao je njezin sin Mirzet, koji se javio Fatiminoj sestri u Beč, ali nikome više

 

Fatima Mahmutović iz Srebrenika, koja je poginula u Siriji prije nekoliko dana, tamo je otišla kako bi starijeg sina Mirzeta odgovorila od ratovanja u Siriji, a koji se na strani pobunjenika bori od početka prošle godine, navodno na inicijativu Nusreta Imamovića, samoproglašenog vođe selefija u Bosni i Hercegovini, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

Ovu informaciju za Patriu potvrdila je i familija ubijene Fatime. Oni, zapravo, kažu kako nemaju prave informacije šta se desilo sa Fatimom. Vijest o njezinoj smrti poslao je njezin sin Mirzet, koji se javio Fatiminoj sestri u Beč, ali nikome više.

 

Fatimin brat Sakib, ugledni sudija iz Srebrenika, već nekoliko dana pokušava dobiti prave informacije šta se desilo sa njegovom sestrom, ali mu to teško polazi za rukom.

 

Mirzet je na ratište u Siriju otišao u maju prošle godine. Prema podacima koje je ranije objavila Federalna televizija, na to ga je nagovorio Nusret Imamović, kojeg su Sjedinjene Američke Države prije nekoliko dana uvrstile među deset najtraženijih terorista u svijetu, a koji je živio u Gornjoj Maoči, između Srebrenika i Brčkog.

 

Mirzetova porodica, ispričali su za Patriu, učinila je sve kako bi ga odgovorili od Sirije, ali je on na kraju ipak otišao. Majka Fatima to nije mogla podnijeti, pa je krajem prošle godine, u pratnji mlađeg sina Jasmina, otišla da sina traži po sirijskim ratištima. Niko od članova familije ne zna kako je i na koji način otišla u Siriju.

 

Večernji list je, pozivajući se na službene izvore, objavio da je u zračnim napadima u sirijskom gradu Raqqa Fatima Mahmutović poginula, a da je ranjena 27-godišnja Zagrepčanka Dora Bilić.

 

- Ništa ne znamo o njoj. Mirzetov odlazak u Siriju u potpunosti je uništio tu porodicu. Ni njezin muž više ne želi da čuje ni za nju ni za sinove – rekao je za NAP jedan od članova Fatimine familije.

 

- Ne znamo šta se desilo. Mirzet je završio višu mašinsku školu, a njegov brat Jasmin je veoma dobar stručnjak za informatiku. Svi skupa smo ugledna porodica. Mirzeta je neko vrbovao preko interneta i on je otišao u Siriju. Tada je sve krenulo po zlu - kazali su članovi ove porodice.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook