Od 1. do 4. oktobra

Na Jahorina Film Festivalu 85 filmova iz 30 država

Kultura30.09.14, 11:26h

Na Jahorina Film Festivalu 85 filmova iz 30 država
Na VIII međunarodnom festivalu ekološkog turističkog filma Jahorina Film Festival, biće prikazano ukupno 85 filmova iz 30 država.

 



U okviru ceremonije otvaranja Festivala 1. oktobra u 20.30 sati biće prikazan igrano-dokumentarni film "Lauš", Branke Bašević, koji je na nedavno održanom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu pobrao ostvario veoma zapaženu ulogu. Svečanoj BH premijeri prisustvovaće članovi ekipe ovog filma, snimatelji, producenti i drugi učesnici.



U programu Festivala od 01. do 04. oktobra u dvije festivalske kategorije autori će se boriti za jednu od 9 zvaničnih nagrada i to: Zlatna, srebrena i bronzana borovnica za najbolji turistički film, zlatna srebrena i bronzana lincura za najbolji ekloški film, te zlatni, javor za najbolji kratki promotivni film i najbolji animirani film i Grand Prix festivala za najbolji film na festivalu bez obzira na kategoriju.



U pratećim programima 2. oktobra predviđena je posjeta Višegradu, gdje će gosti festivala biti u prilici da upoznaju Andrić-grad a predviđena je i vožnja brodom na kojem će biti održana i prva pres konferencija, zatim 3. oktobra predviđena je posjeta Sarajevu i Bosanskom kulturnom centru gdje se takođe odvijaju projekcije iz zvaničnog programa, te Istočnom Sarajevu gdje je predviđena dodjela nagrada za „Najbolji ekološki projekat u BiH” i 4. oktobra gosti festivala će biti u prilici da se upoznaju sa ljepotama olimpijske Jahorine te da se provozaju šestosjedom.



Nakon toga je predviđen okrugli sto na temu: „Okolišni izazovi od lokalnih do globalnih”. Moderator: Mladen Rudež, pomoćnik ministra u Ministarstvu okoliša i turizma FbiH. Panelisti: Akademik Ljubomir Berberović, Mr. Željko Majstorović, Safet Harbinja - direktor Fonda za zaštitu okoliša FbiH, Srđan Todorović - direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS.



Već treću godinu, u saradnji sa Fondovima za zaštitu životne sredine/okoliša Federacije BiH i Republike Srpske, JFF dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH u tekućoj godini. Ceremonija dodjele ovih nagrada biće održana 3. oktobra u 15:00 u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.



Cijeli zvanični program VIII Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma Jahorina Film Festivala biće izveden u hotelu DAMIS u Palama, Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu i Jevrejskoj opštini u Sarajevu a ulaz na sve projekcije je besplatan.



Zatvaranje festivala je predviđeno 4. oktobra u 19:00 časova u hotelu DAMIS u Palama.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook