PREDSTAVA DJEČIJEG POZORIŠTA RS IZ BANJA LUKE

Završen 21. susret pozorišta/kazališta lutaka BiH: 'Knjiga o džungli' najbolja predstava

Kultura29.09.14, 15:51h

Završen 21. susret pozorišta/kazališta lutaka BiH: 'Knjiga o džungli' najbolja predstava
Stručni žiri 21. susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, u sastavu Maja Lučić, Mario Ćulum i Strajo Krsmanović, najboljom predstavom u cjelini 21. susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, koji je završen u petak navečer u Bugojnu dodjelom nagrada, proglasio je predstavu "Knjiga o džungli" Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, dok je nagrada za najboljeg glumca dodijeljena Đorđu Jankoviću za animaciju lutaka Tabaki i Lešinar Čil u navedenoj predstavi Dječijeg pozorišta RS-a

Najboljom glumicom proglašena je Sonja Goronja za uloge Vidarice, Vile i Naroda u predstavi "Odkamena priča" u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo i SARTR-a. Nagradu za najbolji tekst bh. autora žiri je dodijelio Ljubici Ostojić za predstavu "Odkamena priča".

 

Dubravki Zrnčić - Kulenović pripala je nagrada za najbolju režiju za predstavu "Odkamena priča" Studija lutkarstva Sarajevo i SARTR-a.

 

Najbolje kreacije lutaka bile su u predstavi "Ledeno srce" Pozorišta lutaka Mostar, čiji su autori Petar Čekurov, Dimitar Dimitrov, Milen Avramov, Anelia Sadovska i Ganka Kirilova, a za najbolju scenografiju proglašena su scenografska rješenja u predstavi "Ledeno srce" autora Rumena Benkovskog, Janislava Bukovskog i Diane Todorove.

 

Najbolja originalna muzika je u predstavi "Knjiga o džungli" Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, dok je nagrada za najbolju koreografiju dodijeljena Đuli Kerepešu za koreografiju u predstavi "Knjiga o džungli".

 

Ivoru Martiniću dodijeljeno je specijalno priznanje za dramatizaciju romana "Knjiga o džungli", kao i Mariju Drmaču za animaciju lutke "Mali muk" u istoimenoj predstavi Pozorišta mladih Sarajevo, te Božani Bijelić za ulogu Bagire u predstavi "Knjiga o džungli".

 

Za najbolju predstavu 21. susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH Dječiji žiri je proglasio predstavu "Ledeno srce" Pozorišta lutaka iz Mostara.

 

 

(oslobođenje.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook