CIN objavio bazu podataka o imovini 160 političara

Zavirite u imovinske kartone i saznajte šta sve posjeduju bh. političari

Front28.09.14, 15:51h

Zavirite u imovinske kartone i saznajte šta sve posjeduju bh. političari
Centar za istraživačko novinarstvo danas je predstavio bazu podataka o imovini političara.

 

 


Ova jedinstvena baza, na kojoj su novinari CIN-a radili devet mjeseci, sadrži podatke o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima za 160 parlamentaraca, ministara i drugih izabranih zvaničnika.



- Novinari CIN-a su sakupili više od 2.700 dokumenata koji uključuju sve imovinske kartone iz prethodnih i ove izborne godine, zemljišnoknjižne izvatke, presude, optužnice i druge zvanične dokumente - rekao je na konferenciji novinar CIN-a Aladin Abdagić.



Kako je rekao Abdagić, od 160 političara u bazi, skoro njih stotinu su kandidati na oktobarskim izborima.



- Njih 51 su napisali da imaju ušteđevinu i taj iznos prelazi pet miliona KM. Najmanje polovini iz te grupe je ušteđevina konstantno rasla, a nekolicina je u politiku ušla bez imovine, te su, kako je istaknuto, za deset do 12 godina bavljenja politikom stekli i po tri, četiri stana, skupocjene automobile, te ušteđevinu koja prelazi 100.000 KM - rekao je Abdagić.



On je dodao kako su novinari CIN-a ustanovili da u vlasti imamo ljude koji su optuženi za prevare, nasilje ili zloupotrebu položaja.



Ono što je interesantno, istakao je Abdagić, je da kada se uporede podaci iz ove baze sa podacima od prije četiri godine, primjećuje se rast plaća zvaničnika, naročito državnih parlamentaraca.



Dodao je da političari prikrivaju imovinu pri popunjavanju imovinskih kartona ali da, nažalost, ne postoji zakon kojim je propisana sankcija ako to ne učine.



Na konferenciji je najavljeno da će CIN uskoro u bazu podataka uvrstiti i podatke o tome koji političari su koristili ili koriste tzv. "bijeli hljeb", odnosno primaju plaću po isteku mandata, "za nerad".



- Mnoge institucije su odgovarale na naše upite u zakonskom roku i dostavile potpune podatke. Međutim, sa nekima smo imali velikih problema jer smo morali insistirati mjesecima na odgovorima, a neke su odbile naš zahtjev - rekla je novinarka CIN-a Mirjana Popović.



Novinari CIN-a su zato izvršili uvid u imovinske kartone političara, prepisali podatke u obrasce, izuzevši sve lične podatke u njima, i objavili ih u bazi podataka.



- CIN će u narednom periodu objaviti nekoliko priča o političarima koji su stekli zavidnu imovinu baveći se politikom. Pored toga, bazu ćemo redovno nadopunjavati i osvježavati novim informacijama i dokumentima - rekla je glavna i odgovorna urednica CIN-a Renata Radić - Dragić.



Naglašeno je da je pristup informacijama o imovini političara otežan kada je Centralna izborna komisija (CIK), zbog presude Suda BiH o zaštiti ličnih podataka, 2012. godine uklonila imovinske kartone bh. političara sa svoje internetske stranice.

 

Baza podataka je dostupna na adresi www.imovinapoliticara.cin.ba ili www.cin.ba/imovinapoliticara a tehnički je prilagođena i mobilnim uređajima.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook