FOTO/ ISPRED DRŽAVNOG PARLAMENTA

Hiljade građana BiH na dženazi Sulejmanu Tihiću

Front27.09.14, 15:38h

Hiljade građana BiH na dženazi Sulejmanu Tihiću
Tabut sa tijelom Sulejmana Tihića na rukama, formirani u dvije kolone, do vozila pogrebnog društva, prenijeli su prisutni prijatelji i kolege nakon čega je kolona krenula za Bosanski Šamac, njegov rodni grad gdje će predsjednik SDA danas biti sahranjen

Više hiljada građana, prijatelja i kolega klanjalo je dzenazu-namaz Sulejmanu Tihiću, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu ispred Parlamenta BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Tabut sa tijelom Sulejmana Tihića na rukama, formirani u dvije kolone, do vozila pogrebnog društva, prenijeli su prisutni prijatelji i kolege nakon čega je kolona sa krenula za Bosanski Šamac, njegov rodni grad.

 

Podsjetimo, tabut sa tijelom Sulejmana Tihića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ranije danas je bio izložen u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

 

Tabut su na rukama u zgradu Parlamenta BiH unijeli članovi rukovodstva Stranke Demokratske Akcije (SDA) na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Proučena je Fatiha i odana je počast.

 

Istovremeno, u zgradi Parlamenta BiH otvorena je i knjiga žalosti, te održana komemorativna sjednica.

 

Sulejman Tihić je preminuo u četvrtak u 19:20 sati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon duge i teške bolesti, a bit će sahranjen danas u 16:10 sati u rodnom Bosanskom Šamcu prema vlastitoj želji.

 

Sulejman Tihić, rođen je 1951. godine, završio je Pravni fakultet u Sarajevu 1975., a član je SDA od njenog osnivanja 1990. Tokom rata u BiH prošao je kroz nekoliko logora u BiH i Srbiji. Bio je imenovan šefom konzularnog odjela ambasade BiH u Bonu u Njemačkoj.

 

U mandatu 2002. - 2006. godina obavljao je dužnost člana Predsjedništva BiH. U poslijeratnom periodu obavljao je i dužnost poslanika i zamjenika predsjedavajućeg Narodne skupštine Republike Srpske.

 

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook