Foto / Premijera čuvenog mjuzikla u Sarajevu

Veliki show u našem gradu: 'Cabaret 2014' 28. septembra u Cinemas Clubu Sloga

Kultura25.09.14, 13:34h

Veliki show u našem gradu: 'Cabaret 2014' 28. septembra u Cinemas Clubu Sloga
U nedjelju, 28. septembra, održat će se premijera scensko-muzičkog spektakla "Cabaret 2014", u režiji Jasmina Durakovića. To je saopšteno na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Cinemas Clubu Sloga.

 

 


Na konferenciji za medije bio je prisutan veliki dio ekipe, koja još od maja priprema ovaj veliki spektakl. Ipak, nakon mnogo truda i zalaganja ekipa sačinjena od iskusnih, ali i mlađih glumaca uspješno je odradila posao i svi su uvjereni da će Cinemas Club Sloga u nedjelju biti ispunjena do posljednjeg mjesta.


Medijima se obratio reditelj Jasmin Duraković koji je naglasio da je predstava napravljena na inicijativu umjetničkog udruženja "Bellarte" iz Sarajeva i da se radi o posebnom mjuziklu koji je adaptirana filmska verzija tekst. Govorio je i o tome zašto je ovakvo djelo usitinu potrebno Sarajevu.

 

cabaret


"Predstava je smještena u teška vremena u kojima živi današnja Bosna i Hercegovina, te predstavlja društvenu paralelu između tadašnje nacističke Njemačke i naše zemlje, koja je duboko podijeljena i uništena nacionalizmom i globalnom recesijom. Mi smo okupili ekipu ljudi koji su birani kroz casting, angažirali smo glumce, pjevače i muzičare i uvjeren sam da ćemo osvježiti kulturni repertoar u kultnom sarajevskom klubu kojeg nismo bez razloga izabrali za izvođenje predstave", rekao je Duraković.


Glavne uloge igraju mlade snage Emir Krivalić i Amina Hamzić, glumac i historičarka umjetnosti koja je oduševljena ulogom Sally Bowl. Krivalić je kazao da ga projekt "Cabaret 2014" podsjeća na ratnu 1992. godinu u Sarajevu, da fašizam nikada nije iskorijenjen, ali i da mu je čast što učestvuje u zanimljivoj predstavi.


"Čast mi je da igram glavnu ulogu, iako nisam profesionalna glumica i glumom sam se bavila u amaterskom pozorištu. Ja sam pjevačica, imam svoj bend, ali je sasvim sigurno da mi ovaj projekat otvara nove mogućnosti u kojem mogu pokazati sve svoje sposobnosti", istakla je Amina Hamzić.


Vanesa Glođo i Edhem Husić su dio iskusnog dijela ekipe, te su i oni kao i mladi glumci vidno oduševljeni govorili o nadolazećoj premijeri.


"Često sarađujem sa rediteljem Jasminom Durakovićem, pa mi je i ova predstava bila jedan od dragih angažmana. Sve je išlo jednostavno, lagano, radila sam sa talentovanim mladim ljudima i moram da ukažem na to da se radi o sjajnom tekstu", kazala je Glođo.


Edhem Husić je istaknuo da se našao u ovakvoj predstavi jer mu se jako dopada tema predstave, te da je to njegov skromni doprinos projektu koji radi nezavisna produkcija sa malim honorarima, da bi mladi umjetnici imali priliku da rade svoj posao u ovim teškim vremenima.

 

Ulogu Sally Bowles igra Amina Hamzić, dok velike i značajne uloge u ovome komadu igraju i Emir Krivalić, Jasmin Bašić, Edhem Husić, Vanesa Glođo, Armin Omerović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo Arnautalić...


Projekat nastaje u nezavisnoj produkciji, dok jedan dio učesnika  u projekatu  učestvuje na volonterskoj bazi.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook