VIDEO PODSJEĆANJE NA (PRED)IZBORNE HITOVE

Demokratija, oje, oje, oje: Najčuvenije himne bh. stranaka koje su ih vodile do propasti - ili do pobjede!

Nedjeljni magazin27.09.14, 10:20h

Demokratija, oje, oje, oje: Najčuvenije himne bh. stranaka koje su ih vodile do propasti - ili do pobjede!
U jeku predizborne kampanje i masovnog bombardovanja bh. građana stranačkim plakatima, sloganima i spotovima sa svih strana, pravo je vrijeme prisjetiti se stranačkih himni koji su obilježile politički život BiH u proteklom periodu. Bilo je tu svega, no ozbiljnih stihova i muzičkih tonova ponajmanje. Spremite se na minute bh. simfonije užasa i srama

 

SBB

Savez za bolju budućnost je na političku scenu Bosne i Hercegovine ušao krajnje ambicozno i optimistično, ciljajući na mjesto vodeće snage u zemlji, pa je, kako i dolikuje velikim i ozbiljnim strankama, svoje političko bistvovanje začinio i stranačkom himnom pred izbore 2012. No, to baš i nije ispalo najbolje. Nije pomoglo ni što su u vrhu stranke sjedili dokazani muzički znalci poput Ismete Dervoz ili Alme Ferović.

 

Tako nas je SBB počastio pjesmom i stihovima „Ka Evropi leti, obećanja se sjeti/ ES- BE-BE, O JE, O JE O JE“, ozbiljno zaprijetivši da sa trona skine najgoru stranačku pjesmu svih vremena, čuvenu himnu SDA.

 

 

SDA

Osnivanje stranke SDA kao vodeće političke organizacije bosanskih muslimana bilo je popraćeno himnom u kojoj nam je izvjesni Esad Mulaomerović, telećim glasom i uz trešteću muziku, najavljivao demokratiju, ljudska prava sva, dan kada slobodno možemo reći da smo muslimani i naravno - pobjedu SDA....

Himna se zadržala veoma dugo, no u međuvremenu se SDA modernizovala, pa je kao svoju zvaničnu himnu usvojila mnogo primjereniju „Ja sin sam tvoj“.

 

 

SDP

Na parlamentarne izbore 2010. godine Socijaldemokratska partija je krenula i s prepoznatljivom stranačkom himnom koja je odjekivala njihovim stranačkim skupovima i televizijskim spotovima. U skladu s tradicijom narodnoslobodilačke borbe na koju se od prvog dana pozivaju, tekst koji potpisuje Armin Šaković napisan je na melodiju marša iz čuvenog filma „Bitka na Neretvi“.

 

Himna je bila pun pogodak, jer je na izborima 2010. SDP doživio najveću pobjedu u historiji, kakvu će, kako sada stvari stoje, ovog oktobra teško ponoviti.

 

 

Stranka za BiH

Još jedna stranka je po veliku izbornu pobjedu otišla uz prikladnu himnu. Uz grandiozna obećanja pod parolom „100% BiH“, Haris Silajdžić je uvjerljivim trijumfom 2006. izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva, a Stranka za BiH je doživjela najveći izborni uspjeh ikad, koji vrlo vjerovatno nikad više neće. Entuzijazmu koji je tada vladao u taboru Silajdžića pridružile su se i velike bh. estradne zvijezde Halid Bešlić i Tifa, koje su na muziku i tekst čuvenog autora Zlatana Fazlića Fazle otpjevale stranačku himnu „100% ljubav“.

 

U međuvremenu Haris Siljadžić se povukao iz političkog života, Stranka za BiH je postala marginalna politička opcija, a mi vas podsjećamo na himnu koja je danas gotovo potpuno zaboravljena.

 



 

Narodna stranka Radom za boljitak

S obzirom da je pjevačica Alma Čardžić istaknuti član ove stranke, iz Narodne stranke Radom za boljitak nisu propustili priliku da jedan od najboljih ženskih glasova na bh. estradi (kojeg, nažalost, rijetko imamo priliku čuti i u Skupštini) iskoriste za stranačku kampanju, pa je pjesma „Za bolje sutra“ u kojoj se spominje riječ „boljitak," a koju je Alma Čardžić koristila i u komercijalne svrhe, postala zvanična himna NS Radom za boljitak.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook