KOLIKO IH VIŠE IMA

Zastrašujuće priznanje Amerike: Njih se bojimo više od ISIS-a, a ovo je njihov vođa

Hronika21.09.14, 20:19h

Zastrašujuće priznanje Amerike: Njih se bojimo više od ISIS-a, a ovo je njihov vođa
Muhsin al-Fahdi, bliski suradnik Osame bin Ladena, vodi skupinu Korasan koja tvrdi da ne treba trošiti snage na osvajanje Bliskog istoka

Dok je cijeli svijet fokusiran na džihadiste iz Islamske države (IS), američki obavještajni izvori ističu da postoji i niz drugih skupina koje predstavljaju čak i veću opasnost zapadnom svijetu.

 

Naime, na kaotičnom prostoru Sirije pojavio se izuzetno velik broj radikalnih islamističkih skupina od kojih neke mogu predstavljati ozbiljan problem svim zemljama Zapada. Naime, IS je, kako se za sada čini, najeksponiranija od tih skupina, ali njezin cilj je ovladavanje što većim prostorom Iraka i Sirije kako bi se nakon toga širila prema Libanonu i Jordanu.

 

Zapadnjaci

Jasno, ključni su problem i dalje Zapadnjaci u redovima IS-a koji će se u nekom trenutku vratiti kući i onda bi mogli predstavljati problem ostanu li zadojeni ideologijom radikalnog džihadizma. No, ugledni The New York Times, iz američkih obavještajnih izvora, navodi da bitno veću opasnost Zapadu za sada predstavlja skupina koja se naziva Korasan, što označava značajan dio teritorija Srednjeg istoka, uključujući dijelove Irana i Afganistana te Turkmenistana (prema Wikipediji riječ znači “zemlja gdje sunce izlazi”).

 

Riječ je o relativno slabo poznatoj organizaciji koja se uključila u borbe u Siriji, ali, kako ističu obavještajni izvori, glavni joj cilj nije rušenje vlade Bašara al-Asada već prije svega regrutiranje europskih boraca koji bi se kasnije vratili na Zapad i ondje organizirali napade na osjetljive ciljeve.

 

Korasan je u Siriji blizak Al-Nusri, organizaciji od koje se prije nešto više od godinu dana izdvojio IS i koja sada vodi borbe protiv IS-a i snaga odanih Asadu.

 

 

Blizak al-Qa’idi

Korasan je također izrastao u proteklih godinu dana te ima snažne veze s al-Qai’dom i zalaže se za provedbu njezine ideologije. Skupinu navodno vodi Muhsin al-Fahdi koji je, kako ističe State Department, bio jedan od bliskih suradnika Osame bin Ladena. Njihova je veza, navodno, bila toliko snažna da je al-Fahdi spadao u rijetki krug ljudi koji su znali detalje o napadima na SAD 11. rujna 2001. godine. Korasan je, kako ističu obavještajni izvori, izuzetno tajnovita organizacija koju od IS-a razlikuje činjenica da je njihov cilj ne trošiti previše energije u borbi na prostoru Levanta, već svoje članove obučiti u pripremama bombi i napada te ih vratiti/poslati na Zapad da provedu ideju Bin Ladena o velikim udarima. IS, naime, uopće ne troši vrijeme na takvu obuku već mu je mnogo važnije svoje članove osposobiti za izravnu borbu na terenu.

 

Korasan tako i dalje funkcionira u njemu povoljnoj sjeni, s članovima koji dolaze i iz Pakistana, Afganistana i arapskih skupina koje su i dalje povezane s al-Qa’idom, ali osim tajanstvenog al-Fahdija obavještajni izvori nemaju ili ne žele objaviti imena ostalih operativaca.

 

Dolazi iz Kuvajta

A al-Fahdi - kojemu je 33 godine i dolazi iz Kuvajta - jedna je od ključnih osoba za kojim već gotovo desetljeće neuspješno tragaju obavještajne službe na terenu. Posebno je interesantno da je on sada navodno došao iz Irana, iako je poznato da vlasti u Teheranu nisu previše sklone savezništvu s al-Qa’idom (nju naime vode sunitski muslimani, dok je Islamska republika većinski šijitska). Iran se, jasno, brani kako su bili u kućnom pritvoru, ali sad je očito da su ih pustili da rade što žele u Siriji i šire. Za njime je SAD raspisao tjeralicu i nagradu od sedam miljuna dolara. Ako dakle znate nešto njemu ...

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook