PRKOS PREDSJEDNIKU RUSIJE

Hiljade demonstranata na ulicama Moskve u antiratnoj šetnji: 'Putine, prestani lagati'

Hronika21.09.14, 18:15h

Hiljade demonstranata na ulicama Moskve u antiratnoj šetnji: 'Putine, prestani lagati'
Više tisuća ruskih građana izašlo je u nedjelju na ulice Moskve kako bi sudjelovali u prosvjednoj povorci protiv sudjelovanja njihove države u krvavim zbivanjima na istoku Ukrajine. Bio je to prvi veliki antiratni skup u ruskoj prijestolnici od izbijanja rata za koji službena Moskva inzistira da nema ništa s njim

Mnogi od sudionika povorke nosili su plavožute ukrajinske zastave te transparente s natpisima 'Ne ratu' i ' Putine, prestani lagati', a istovremeno su uzvikivali 'Ukrajino, mi smo s tobom'.

 

'Vjerujem da je ovaj rat isprovocirao Putin', izjavio je za agenciju AFP Vladimir Kašicin (44), koji je na prosvjed došao u invalidskim kolicima. 'Htio bih da se Putin prestane miješati u unutarnja pitanja Ukrajine', dodao je.

 

'Ovaj je rat potpuno ludilo, to je zločin protiv Ukrajine, stanovnika Donbasa i svih Rusa', rekao je prosvjednik Igor Jasin (34).

 

Prosvjedni je miting nosio naziv 'Marš za mir', a organiziran je u svjetlu potpune medijske blokade koja je uspostavljena u Rusiji kada je riječ o sudjelovanju ruskih vojnika u borbama na području Ukrajine. Kijev i Zapad prozivaju Kremlj da je separatistima u pomoć poslao pripadnike regularne vojske, no Moskva svo vrijeme odbacuje optužbe.

 

Neki među okupljenima uzvikivali su i slogane koje se moglo čuti na kijevskom Majdanu, prilikom narodnog ustanka i svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča s vlasti. Urlali su 'Dolje, bando!' i 'Slava Ukrajini'.

 

Nije sasvim jasno koliko je točno prosvjednika bilo na moskovskim ulicama. Organizatori tvrde da je došlo više desetaka tisuća, dok moskovska policija konzervativno procjenjuje da je bilo oko pet tisuća ljudi. Za demonstracije su organizatori dobili dozvolu moskovskih lokalnih vlasti, što je relativno neuobičajeno jer su zahtjevi za prosvjedima u posljednje vrijeme najčešće bili uskraćivani.

 

 

Inače, ruska državna televizija već mjesecima prozapadnu ukrajinsku vlast u svojim informativnim emisijama naziva 'fašističkom huntom' čiji je cilj progon rusofonog stanovništva.

 

Nekadašnji ruski veleposlanik u Francuskoj Jurij Rižov (83) uoči nedjeljnog skupa pozvao je sugrađane da prosvjeduju protiv 'neobjavljenog rata'.

 

'Na što smo spali ako naša država mir smatra sramotom i izdajom, a rat čašću, vrlinom i junaštvom', zapitao se popularni televizijski voditelj Leonid Parfjonov.

 

 

'Nikada ne smijemo zaboraviti tko je započeo rat, tko je anektirao Krim', nadovezao se pjesnik Igor Irtenjev.

 

U međuvremenu, krhko primirje koje je dogovoreni između Kijeva i separatista sve se češće krši, a zapovjednik NATO-ovih snaga za Europu general Philip Breedlove izjavio je kako je riječ o primirju na papiru. Česta su izvješća o puškaranju i granatiranju u okolici Donjecka, poglavito na području tamošnjeg međunarodnog aerodroma.

 

Organizatori nedjeljne prosvjedne šetnje ruskim su vlastima uputili zahtjev da prekinu sa svojom 'neodgovornom agresivnom politikom' koje su Rusiju odvele na put izolacije, ekonomske nevolje i sve snažnijih 'fašističkih tendencija'.

 

'Takva je politika Ukrajini donijela rat i koštala je života tisuće ljudi', napisali su organizatori na Facebooku.

 

Posljednji veći prosvjedni miting u Moskvi održan je 15. ožujka, dan prije ruske aneksije Krima.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook