Foto / SDA upozorava

Ko trguje povratničkim interesima?

Front19.09.14, 15:46h

Ko trguje povratničkim interesima?
Stranka demokratske akcije (SDA) upozorava da bi antidejtonske i antiustavne izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH mogle biti usvojene ako se u novom sazivu Doma naroda Parlamenta BiH nađu neodgovorni delegati koji trguju bošnjačkim i povratničkim interesima, saopćeno je iz ove stranke.

 


Jedina garancija da se to ne dogodi je izbor dovoljnog broja bošnjačkih delegata iz SDA u ovaj dom, jer naši odgovorni kadrovi nikada ne bi dozvolili kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantiranih Ustavom BiH i ograničavanje prava na slobodan izbor prebivališta i slobodu kretanja, stoji u saopćenju SDA.


Sporne izmjene ukidaju pravo povratnika koje je zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom, na osnovu kojeg mogu prijaviti prebivalište u općinama odakle su protjerani uz jedan jedini uslov, a to je da dokažu identitet ličnom kartom ili sa dva svjedoka. Također, u novim izmjenama ovog zakona, definisano je da povratnici moraju imati izgrađenu kuću da bi se vratili u svoj zavičaj, navodi se u saopćenju, te se dodaje da su ''ovaj sramni zakon podržali su poslanici SDP-a i SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH''.


''Aktuelna parlamentarna većina željela je da vrlo važne i krupne izmjene “progura” nabrzinu i usvoji po hitnom postupku, bez mogućnosti popravljanja tih neprihvatljivih rješenja. SDA podsjeća da su naši odgovorni delegati u Domu naroda spriječili progon povratnika iz entiteta Republika Srpska i legalizaciju etničkog čišćenja'', saopćili su iz SDA.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook