Putokaz za nauku

'Noć istraživača u BiH' 26. septembra u četiri grada

Kultura18.09.14, 15:47h

'Noć istraživača u BiH' 26. septembra u četiri grada
Ove godine će građani Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Bijeljine imati priliku da budu dio društva više od 370 gradova širom Europe, koji će u noći 26. septembra biti dio iste naučnoistraživačke zabave

 

Na konferenciji za novinare  danas u Sarajevu predstavljena je europska inicijativa i program manifestacije "Noć istraživača BiH 2014", koja će biti održana 26. septembra od 17.00 sati u četiri grada BiH istovremeno.

 

 - Od prve noći "Noći istraživača u 2005. godini", broj gradova u Europi koji se pridružuju ovoj inicijativi iz godine u godinu raste, pa tako ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak - rekla je menadžerica za komuniciranje i medije Oxfam ured u BiH Amna Kurbegović.

 

Kako je rekla, ove godine će građani Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Bijeljine imati priliku da budu dio društva više od 370 gradova širom Europe, koji će u noći 26. septembra biti dio iste naučnoistraživačke zabave.

 

Posjetitelji "Noći istraživača" u sva četiri grada BiH će moći istraživati inovacije, naučna dostignuća i različite naučne projekte od 17 sati, pa sve do kasno u noć.

 

Ove godine slogan manifestacije je „Putokaz za nauku", koji oslikava namjeru organizatora da, koristeći saobraćajne znakove kao osnovu, skrene veću pažnju građana ka nauci, naučnim sadržajima, te istraživačkim i inovacijskim uspjesima koji ih okružuju.

 

Podršku projektu "Noć istraživača" dalo je i Ministarstvo obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine. Ministar Damir Mašić je naglasio da je neophodno podizanje svijesti javnosti o važnosti nauke i istraživanja.

 

 - Neophodno je popularizirati ovu oblast te pojednostaviti način komunikacije i prevazići nerazumijevanje da bi nauka postala dostupna svima. Bosni i Hercegovini su neophodni mladi ljudi koji se bave naukom i inovacijama te je ovo dobar način da ih potaknemo. Nauka nije bauk, nije nezanimljiva i naučnici i istraživači nisu čudaci - kazao je Mašić.

 

Europska "Noć istraživača u BiH 2014" se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te Općine Novo Sarajevo, bez čije podrške europska "Noć istraživača" u BiH u ovakvom obimu ne bi bila moguća.

 

S obzirom na to da se u Sarajevu "Noć istraživača" održava u Vilsonovom šetalištu, domaćin je Općina Novo Sarajevo.

 

Načelnik Općine Nedžad Koldžo istakao je da podržavaju manifestaciju i da vjeruju kako će zahvaljujući "Noći istraživača" približiti nauku svim generacijama.

 

Na konferenciji je rečeno i da će ova noć biti prilika za osmatranje zvijezda, osvajanje zanimljivih i korisnih nagrada kroz kvizove i igre te potragu za historijskim blagom.

 

Na sajam nauke i inovacija u okviru "Noći istraživača" prijavilo se više od 30 institucija, organizacija, te kompanija koje se bave naučnoistraživačkim radom, dok u takmičenju za najbolji naučni projekt učestvuje 11 srednjoškolskih timova.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook