'Nije istina da su nam se javile, ništa ne znamo'

Potresna ispovijest oca bh. djevojčice koja je otišla na ratište u Siriju

Hronika18.09.14, 13:40h

Potresna ispovijest oca bh. djevojčice koja je otišla na ratište u Siriju
Sabit Selimović, otac Sabine Selimović koja je 10. aprila nestala zajedno sa Samrom Kešinović demantovao je navode da su se djevojčice javile, odnosno da su roditelji jedne od njih primili poruku da im je kćerka živa i na sigurnom.

 

 

 

Prije nekoliko dana pojavili su se navodi o tome da je jedna od dvije bečke učenice porijeklom iz BiH, Sabina Selimović i Samra Kešinović, izgubila život u Siriji, iako trenutno nema zvaničnih informacija koje bi mogle potvrditi ove navode. Također su se pojavili i navodi kako je jedna od djevojčica poslala poruku da je živa i na sigurnom.

 

Sabit Selimović za Anadolu Agency (AA) je potvrdio kako do sada nisu dobili nikakvu poruku od Sabine i Samre.

 

“Nije istina da su nam se djeca javila, nažalost to je tako. Niko nam ništa nije javio do sada, ni austrijske vlasti kao što to pišu neki mediji ovih dana. Mediji svašta pišu i govore i mi to sve vidimo i gledamo na televiziji, ali vjerujte mi ništa od toga nije istina. Ne vjerujem više medijima jer samo se iznose laži kojima se vrijeđa moja porodica ali i svi muslimani”, kazao je.

 

Prema njegovom mišljenju, preko slučaja nestanka njegove kćerke i njene prijateljice "neki politički krugovi žele muslimane i Bošnjake prikazati teroristima i prijetnjom po mir u svijetu".

 

“Svjestan sam da ne mogu ispraviti krivu Drinu i pokušati da dođem do pravde i da zabranim ljudima da pišu neistine. Ali neko preko svega ovoga želi prikazati da su muslimani i Bošnjaci teroriste i prijetnja za druge ljude. To je politika. Teško mi pada sve ovo, i meni i mojoj porodici, ali čovjek mora da živi”, objašnjava otac nestale Sabine.

 

Smatra kako neko njemu i njegovoj porodici čini veliku nepravdu i iznosi neistine u vezi sa slučajem nestanka njegove kćerke.

 

“Puno je nepravde u svijetu, a jedna od tih velikih nepravdi se dešava meni i mojoj porodici. Nekad se osjećamo usamljeno jer svašta govore o nama, a nemoćni smo da im zabranimo da iznose ono što nije istina. Neki ljudi se igraju sa našom mukom i boli”, rekao je otac jedne od nestalih djevojčica.

 

Inače, ranije su se u pojedinim medijima u Austriji pojavili navodi kako su se Sabina Selimović i Samra Kešinović, dvije tinejdžerke porijeklom iz BiH, za koje se pretpostavlja da su iz Austrije otišle u Siriju, javile svojim porodicama.

 

Ranije je Sabinin otac za AA istakao kako je razgovarao i sa austrijskim vlastima dodajući kako mu ni oni nisu kazali ništa o tome gdje se nalaze njegova kćerka i Samra.

 

Ipak, najviše je, kako kaže, zgrožen kada vidi da pojedini mediji koriste ljudsku tragediju i nečiju bol da bi pisali neistine za svoje političke ciljeve. Ranije je istakao da je već angažovao advokata i da će tužiti sve medije koji su lagali o slučaju u vezi sa njegovom kćerkom.

 

Posljednjih nekoliko mjeseci u javnosti u Austriji, Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi, pojavile su se vijesti o nestanku dvije djevojčice rođene u Austriji, Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16), u kojima se navodi da su djevojčice, navodno, vrbovale određene radikalne organizacije te da su otputovale na sirijsko ratište.

 

Sabina i Samra su sa roditeljima živjele u Beču. Ipak, 10. aprila su nestale i od tada im se gubi trag. Otac nestale Sabine napominje da je jedina informacija koju su do sada dobili to da je njihova kćerka sa aerodroma u Beču avionom otputovala u pravcu Turske.

 

U međuvremenu, austrijska policija i dalje traga za Sabinom i Samrom, posebno nakon navoda da se djevojčice možda nalaze u Turskoj. Interpol je također počeo potragu za dvjema tinejdžerkama.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook