Rane koje ne zarastaju

Ispovijesti silovanih vojnika: Ne mogu voditi ljubav sa ženom, stalno čujem taj zvuk...

Hronika17.09.14, 20:18h

Ispovijesti silovanih vojnika: Ne mogu voditi ljubav sa ženom, stalno čujem taj zvuk...
Iako su žene najčešće žrtve silovanja u vojsci, zlostavljani muškarci su još uvijek veliki problem u američkim oružanim snagama. Nekoliko vojnika je otvorilo dušu otkrivši svoja bolna iskustva za magazin ''GQ''.

 


Kada muškarac pristupi vojsci ima 10 puta veće šanse da bude silovan, a samo u 2012. godini je registrovano 14.200 prijava silovanih muškaraca.


Muškarci rijetko prijavljuju incidente i ostavljaju svoje napadače u moćnijim pozicijama, puštajući da bol u njima proključa i odrazi se na druge veze sa ljudima.


"Kada ti artiljerijski narednik kaže da skineš svoju odjeću, bolje tako i uradi. Ne postavljaj pitanja", rekao je bivši marinac Sem Madrid (pravo ime skriveno).


Kada je Kol Velš napadnut tokom svog služenja u vojsci 2007. godine, odlučio je da ne prijavi napad kako ne bi porušio svoje ciljeve u vojsci.


"Ja sam zapravo dopustio da se napad desi jer nisam htio da narušavam svoju karijeru. Htio sam da postanem oficir i samo sam rekao 'Loše iskustvo, neće se ponoviti'. Međutim, ostala je šteta. Mjesec i po dana kasnije, doveli su me u sobu gdje je bilo oko devet oficira i rekli su mi: 'Test je pokazao da si HIV pozitivan'. Uklonili su me iz vojske za jedan dan. To je bio ogroman šok", otkrio je Velš za GQ.


A kada silovani muškarci ne ućutkaju sami sebe, vojska to uradi za njih tako što im dijagnostikuje lažne poremećaje ličnosti i otpušta ih iz službe, dok njihovi napadači ostaju. Oni koji odu na terapije ne dobiju neku zanačajnu pomoć jer su takva liječenja uglavnom osmišljena za žene.


"Kada sam izašao iz službe, pokušao sam da dobijem pomoć na terapijama, ali to je postao veliki problem jer me je uvijek primao neko drugi, imali su dosta stažista. Svakog puta samo morao ponovo da otkrivam priču. To je postalo previše. To je sprdnja", opisao je veteran Ted Skoranek.


"Jedan od doktora mi je rekao: 'Sine, muškarci ne bivaju silovani", otkrio je bivši mornar Teri Nil.


Veliki problem predstavlja i pravosudni sistem u vojsci koji osudi samo sedam odsto napadača, zbog čega 81 odsto žrtava uopšte ne prijavi silovanje.


"Ponekad me seksualne šale izlude. Budem u fazonu: 'Slušaj ti, perverzno đubre… ' Kada me neke stvari iznerviraju, derem se na ljude uzvikujući imena svojih napadača, a oni me gledaju kao da sam lud", otkrio je Hit Filips koji je služio u vojsci od 1988. do 1989. godine.


Senatorka Njujorka Kristin Gilibrend se borila da promijeni ovaj sistem ali nije uspjela.


"Kao muškarac, ne mogu da funkcionišem kao prije. Osjećam se oštećeno. Sve čega se sjećam, uz bol, je zvuk šljapkanja tokom silovanja. Pokušavam da vodim ljubav sa svojom ženom, ali ne mogu. Traumiran sam tim zvukom", izjavio je Stiv Stouvi.


U međuvremenu, žrtve nastavljaju da pate u tišini.


"Bojim se muškaraca. Ja sam gej i užasnut sam od njih. Ne mogu čak ni da imam erekciju, pogotovo od kada sam trijezan. Izolujem se. Ne idem u kino, ne podnosim koncerte. Imam strašne košmare. Prošlog Božića, otišao sam na večeru sa nekim prijateljima i u jednom trenutku sam se toliko uspaničio da sam morao da odem iz restorana. Tresao sam se. Nikada nikome nisam pričao o ovome do prošlog jula. Da li znate kako je živjeti sa ovim 30 godina?", rekao je bivši vojnik Geri Džouns (ime promijenjeno).


"On je bio viši pomoćnik - imao je direktan put do vrha. Kada me je pozvao u svoju kuću samo sam prihvatio. Sada kada se osvrnem, pitam se zašto nešto nisam uradio. Nije me vezao ili držao. Osjećam da nisam imao drugog izbora. Tada sam tek napunio 19. To je bila moja karijera. Zaledio sam se i prepustio", opisao je Trent Smit svoje bolno iskustvo.

 

(Alo.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook