Emir Suljagić, kandidat za člana Predsjedništva BiH

Neću učestvovati u FTV-ovoj debati 6. oktobra!

Front17.09.14, 15:00h

Neću učestvovati u FTV-ovoj debati 6. oktobra!
Cijenim, naime da je u ovom slučaju zaobiđena uobičajena praksa da se u televizijskoj debati suoče kandidati za istu funkciju, odnosno za isto mjesto i da u skladu sa demokratskim standardima onaj koji taj posao obavlja odgovori na pitanja o četiri godine koje su iza nas, navodi Suljagić u pismu


Emir Suljagić, kandidat Demokratske fronte - Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH, uputio je danas pismo uredništvu Radiotelevizije Federacije BiH u kojem ih obavještava da neće učestvovati u planiranim predsjedničkim debatama na FTV-u zbog povlaštenog tretmana kandidata koji trenutno obavlja tu funkciju.
 

- Želim ovim putem da Vas obavijestim da neću učestvovati u debati kandidata za člana Predsjedništva BiH zakazanoj za 6. oktobar 2014. godine - navodi Suljagić u pismu.
 

Istovremeno, ističe da ova odluka nema veze sa njegovim stavovima o uređivačkoj politici FTV-a, nego da treba da doprinese ravnopravnom tretmanu svih kandidata za člana Predsjedništva BiH.
 

- Cijenim, naime da je u ovom slučaju zaobiđena uobičajena praksa da se u televizijskoj debati suoče kandidati za istu funkciju, odnosno za isto mjesto i da u skladu sa demokratskim standardima onaj koji taj posao obavlja odgovori na pitanja o četiri godine koje su iza nas - navodi Suljagić u pismu.
 

On, nadalje, smatra da to daje povlašten položaj kandidatu koji trenutno obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH i još jednom ga poziva na debatu pod jednakim uslovima sa svim kandidatima za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.
 

- FTV pozivam da pošto još ima vremena, kao što su to uradili BHRT, odnosno kao što su zajednički organizovali NTV Hayat i TV1, organizuje predsjedničku debatu u koju će biti pozvano svih deset kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka pod jednakim uslovima - navodi Suljagić.

 

Suljagić u pismu, nadalje, navodi da će svoje vrijeme, stoga, radije provesti razgovarajući direktno sa građanima BiH, iznoseći im svoju viziju i svoj plan za BiH, nego učestvovati u debati na kojoj ne može postaviti pitanja na koja zna da i oni žele čuti odgovor, saopćeno je iz Demokratske fronte - Željko Komšić.
 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook