HOLLYWOOD NA BALKANSKI NAČIN

Juliette Binoche usred skandala s makedonskim adutom za Oscara

Kultura17.09.14, 14:09h

Juliette Binoche usred skandala s makedonskim adutom za Oscara
Brojni suradnici filma, poput stand-up komičara Marjana Gjorgievskog ili glumca Gorasta Cvetkovskog, izašli su u javnost s optužbama da su prevareni

 

Novi film makedonskog redatelja Stoleta Popova, svojedobnog nositelja nominacije za Oscar, poznatog po nagrađivanim filmovima 'Sretna nova '49', 'Tetoviranje' i 'Gypsy Magic', danima nakon premijere na festivalu 'Braća Manaki' u Bitoli ne silazi s naslovnica tamošnjih medija, no ne zbog kvalitete ili umjetničke vrijednosti, već zbog skandala kojemu je svjedočila i francuska glumačka zvijezda Juliette Binoche.

 

Riječ je o najskupljem filmu u povijesti Makedonije po imenu 'Do balčaka', čiji budžet je iznosio čak tri miliona eura – dva je dobio od vlade kao film od posebnog nacionalnog interesa, 500 hiljada od nacionalnog filmskog fonda, a još 500 hiljada dodano je uoči postprodukcije, kad je projekt upao u dugove iz kojih se još nije izvukao. List Dnevnik, pozivajući se na izvješće međunarodnih revizora, procjenjuje da je producent filma, tvrtka Triangl film čiji je suosnivač upravo Stole Popov, ekipi i brojnim osobama povezanima s nastankom filma ostao dužan gotovo 800 hiljada eura.

 

Brojni suradnici filma, poput stand-up komičara Marjana Gjorgievskog ili glumca Gorasta Cvetkovskog, izašli su u javnost s optužbama da su prevareni, a među njima su najglasniji bili vlasnici dućana u staroj jezgri Bitole. Oni su za potrebe snimanja filma iseljeni iz svojih dućana tijekom ljetnih mjeseci, a zbog pada prihoda producent filma im je obećao odštetu. No kako to obično biva, nije im isplaćen niti cent, a neki od njih su međuvremenu i propali, zbog čega je udruženje trgovaca najavilo prosvjed uoči same premijere.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook