ZASTRAŠUJUĆI VIDEO/ Katastrofalne poplave u Srbiji

U Tekiji alarmantna situacija: Bujica nosila sve pred sobom, 'sletjelo' cijelo brdo

Hronika16.09.14, 21:27h

U Tekiji alarmantna situacija:  Bujica nosila sve pred sobom, 'sletjelo' cijelo brdo
Poplave su u Tekiji odnijele mostove, nanijele mulj, počupale drveće. U naselju nema vode, struje, ni mobilnog signala. Poginula je jedna osoba, dok se tri vode kao nestale. Kako je izgledala ta bujica pogledajte u snimku ekipe Blica

 

Mjesto Tekija, udaljeno više od 25 kilometara od Kladova u Srbiji, koje je zbog obilnih padavina i klizišta pretrpjelo velike štete, večeras je posjetio ministar Aleksandar Vulin, poručivši da će Vlada Srbije pomoći u obnovi i tog područja, prenosi Tanjug.

 

Poslije obilaska tog mjesta i razgovora sa mještanima, Vulin je istakao da će Vlada Srbije svakako biti tu, uz svoje građane i dijeliti dobro i zlo.

 

On je ocijenio da je u mjestu Tekija situacija zaista alarmantna, ne samo zbog poplave, nego zbog klizišta koje je cijelo brdo povuklo na dolje, čestitavši mještanima što su se sami organizovali na početku katastrofe.

 

"Čestitao bih mještanima što nisu čekali na prvu pomoć iz Beograda, nego su sami preuzeli odgovornost", rekao je Vulin, javio je Tanjug, a prenijela Fena.

 

Poplave su u Tekiji odnijele mostove, nanijele mulj, počupale drveće. U naselju nema vode, struje, ni mobilnog signala. Poginula je jedna osoba, dok se tri vode kao nestale. Kako je izgledala ta bujica pogledajte u snimku ekipe Blica

 

 

Marić: Pravo čudo da nije bilo više žrtava

 

Poplave su ostavile pravu pustoš u Tekiji u koju se može doći samo brodom Dunavom, te u selu Grabovac, do kojeg će pristup biti moguć tek kad vojska postavi pontonski most.

 

Tekija je evakuirana i skoro u potpunosti zatrpana blatom, a strahuje se da bi se brdo iznad tog mjesta moglo pretvoriti u klizište i pokrenuti prema naselju jer bujice i dalje teku ulicama, javljaju u utorak navečer reporteri Radio-televizije Srbije (RTS).

 

U selima u oko Majdanpeka i Negotina klizišta i bujice odnijele su mostove, čupale drveće i nosile automobile.

 

U općinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, gdje je proglašeno izvanredno stanje, za tridesetak sati palo je više od 150 litara kiše po četvornom metru, a zbog izlijevanja rijeka, pokretanja klizišta i odrona Kladovo je od ponedjeljka odsječeno.

 

U Negotinu, Kladovu i Majdanpeku u tijeku je kontinuirana kontrola ispravnosti vode za piće, na ugrožena područja upućene su dodatne snage Žandarmerije MUP-a Srbije, a u evakuaciju su uključeni i helikopteri i Gorska služba spašavanja.

 

Hidroelektrana "Đerdap 2" radi otežano jer su voda i mulj s okolnih brda prodrli u dio elektrane, priopćila je Elektroprivreda Srbije.

 

Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je za RTS kako je "pravo čudo da, s obzirom na situaciju, nije bilo više žrtava".

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook