Reagovanje Foruma mladih SDP-a

Bh. pravosuđe mora početi goniti one koji šire nacionalnu i vjersku mržnju

Front16.09.14, 17:34h

Bh. pravosuđe mora početi goniti one koji šire nacionalnu i vjersku mržnju
Ovih dana na blogu Semira Halilovića, najpoznatijeg po tome što je sin generala Sefera Halilovića, imamo priliku pročitati gnusne komentare na račun romskog naroda, saopćeno je iz Foruma mladih SDP-a

Forum mladih SDPBiH najoštrije osuđuje govor mržnje koji, kako navode,  prečesto zauzima značajan dio medijskog prostora u Bosni i Hercegovini.

 

- Ovih dana na blogu Semira Halilovića, najpoznatijeg po tome što je sin generala Sefera Halilovića, imamo priliku pročitati gnusne komentare na račun romskog naroda. Teško je pronaći riječi kojima bismo opisali način na koji dotični piše o jednom narodu jer nema previše riječi koje u sebi mogu sažeti toliko mržnje. Tek se, eto, fašizam sam po sebi nameće - saopćio je Forum mladih SDPBiH.

 

Tim povodom, Aldi Halilović, generalni sekretar Foruma mladih SDPBiH kazao je da je "nedopustivo da bilo ko, a posebno političari, nekažnjeno šire govor mržnje i igraju se sa životima desetaka hiljada ljudi".

 

- Bh. pravosuđe zaista mora početi raditi svoj posao i krivično goniti one koji svojim izjavama i retorikom indirektno učestvuju u svakodnevnim napadima na povratnike i manjinske narode u bh. gradovima. Semir Halilović je samo jedan u nizu takvih političara -  rekao je Halilović.

 

FOM SDPBiH poziva pravosudne organe da adekvatno reagiraju i napokon počnu sankcionisati izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

 

- Svako nesankcioniranje govora mržnja izravna je prijetnja stabilnosti Bosne i Hercegovine i jednakopravnosti njenih građana, posebno ako ona dolazi od osoba koje pretenduju na učešće u vlasti - saopćio je Forum mladih SDPBiH.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook