FUP danas pretresao tri kantona

U akciji 'Hum' uhapšeno 19 osoba, najviše sa područja Kantona Sarajevo: Evo šta su policajci pronašli!

Hronika16.09.14, 17:23h

U akciji 'Hum' uhapšeno 19 osoba, najviše sa područja Kantona Sarajevo: Evo šta su policajci pronašli!
Akcija je usmjerena protiv organizirane kriminalne skupine koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga

 

Pripadnici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH danas su na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona po naredbama nadležnih kantonalnih sudova i tužiteljstava realizirali operativno-taktičku akciju kodnog naziva „Hum“.

 

Akcija je usmjerena protiv organizirane kriminalne skupine koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

 

Prilikom izvođenja operativno-taktičkih radnji i mjera izvršeni su pretresi na 19 lokacija i slobode je lišeno 19 osoba.

 

Na prostoru Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi na 17 lokacija i slobode je lišeno 17 osoba.

 

Na prostoru Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršen je po jedan pretres i slobode su lišene dvije osobe.

 

U današnjim pretresima pronađena je veća količina opojne droge, dvije digitalne vage, dvije automatske puške, jedan prigušivač za automatsku pušku, pet pištolja, određena količina municije, „fantomke“, veća količina novca i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

 

Tačna količina i vrsta opojne droge će biti utvrđena nakon izvršenih vještačenja.

 

U pretresima na području Kantona Sarajevo su pronađeni dijelovi većeg broja vozila za koja se sumnja da su ukradena i rastavljena.

 

Operativno-taktička akcija „Hum“ je rezultat višemjesečne istrage, tokom koje je u proteklom vremenskom periodu kod članova ove kriminalne grupe pronađeno i oduzeto pet kilograma opojne droge „Cannabis“, 1.250 g opojne droge amfetamin, 50 g opojne droge heroin i 25 g opojne droge kokain.

 

Nad osobama lišenih slobode se provodi kriminalistička obrada.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa članom 238. stav. 2. u vezi sa s „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” Kaznenog zakona Federacije BiH, Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu u toku dana će biti podnesen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv S.M. (1976), I.T. (1968), N.K. (1984), K.Z. (1975), N.Z. (1983), E.A. (1980), M.S. (1989), J.V. (1984), I.A. (1983), N.T. (1969), N.Ć. (1968), E.Š. (1983), A.L. (1985), I.M. (1957), S.K. (1986), E.T. (1995) i S.H. (1984) sa područja Kantona Sarajevo i H.Č. iz Zenice i M.B. iz Prozor-Rame.

 

Prijavljene osobe se sumnjiče da su se, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, bavili nabavkom opojnih druga kokain, heroin, amfetamin i cannabis, koju su dalje prepakivali i vršili njenu dalju distribuciju na području Federacije BiH.

 

Prilikom sprovođenja mjera i radnji, pripadnicima Federalne uprave policije podršku su pružili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.


Ukupno je bilo angažovano oko 150 pripadnika policije.

 

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na dokumentovanju kaznenih djela u vezi sa pronađenim predmetima, saopćila je Federalna uprava policije.

 

(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook