RAZDOR MEĐU BOŠNJACIMA

Hoće li Erdoganovo miješanje odlučiti ishod oktobarskih izbora u BiH?

Front16.09.14, 15:29h

Hoće li Erdoganovo miješanje odlučiti ishod oktobarskih izbora u BiH?
Potpora koju Erdogan manje ili više izravno pruža Izetbegoviću mogla bi utjecati na ishod izbora

Piše: Dejan JAZVIĆ (Večernji.hr)

 

Neslužbene informacije kako će se novoizabrani turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izravno uključiti u završnicu predizborne kampanje SDA-ovog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića razljutile su njegove političke protivnike, a posebno protukandidate.

 

Koketiranje s potporom

 

Potpora koju Erdogan već mjesecima manje ili više izravno pruža Izetbegoviću mogla bi itekako utjecati na ishod izbora za bošnjačko mjesto u državnom Predsjedništvu. Analitičari se slažu da je upravo utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i najneizvjesnija na listopadskim izborima pa bi nijanse mogle odlučivati. A Erdoganova potpora mnogo je više od toga.

 

Svjesni su toga i u SDA, gdje svakodnevno koketiraju s potporom iz Turske, ali i svi drugi akteri na političkoj sceni BiH. Ako se Erdogan doista izravno uključi u završetak Izetbegovićeve kampanje i javi se videoporukom na središnji skup SDA (kao što se Izetbegović javio na skup njegove AK stranke prije nekoliko tjedana), bila bi to nedvojbena poruka bošnjačkom biračkom tijelu iz Turske. Ostali bošnjački kandidati do sada su uglavnom umjereno negodovali zbog Erdoganova ponašanja i uplitanja u političke procese u BiH. Kandidat Demokratske fronte Emir Suljagić nedavno je Izetbegovića javno upitao koje su njegove zastave (Turske ili BiH). Fahrudin Radončić (SBB) u medijima je više puta kritizirao Erdoganov pristup bošnjačkoj političkoj sceni, a jasnu poruku prenio je i preko bivšeg turskog veleposlanika u Sarajevu. Ovih dana, kako doznajemo, na mukama je i novi turski veleposlanik koji u razgovorima sa stranačkim prvacima u Sarajevu mora gutati knedle zbog kritika koje ovi upućuju turskom predsjedniku i njegovom uplitanju u predizbornu kampanju u BiH. Erdoganu se izravno zamjera što odnose s državom BiH pa i bošnjačkim narodom reducira na jednu stranku – SDA i jednog političara – Bakira Izetbegovića.

 

Nervoza pred izbore

 

Kako se bliže izbori, sve je manje strpljenja i taktike među Izetbegovićevim protukandidatima pa stižu i prve prijetnje. Čelnik BPS-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sefer Halilović upozorio je Erdogana da će ako se on nastavi uplitati u izbore u BiH i ovaj to isto uraditi u Turskoj.

 

- Nije ni Erdogan više tako nedodirljiv na turskim izborima. Milioni turskih građana koji su podijeklom Bošnjaci nisu beznačajan čimbenik na turskim izborima. Njima sigurno neće biti svejedno što im poručuje ratni zapovjednik Armije BiH, poručio je Halilović.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN  MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook