Prvi put zatvoreniku odobrena eutanazija

Osuđeni silovatelj i ubica: 'Želim da me ubijete. Ja sam jako opasan za društvo'

Hronika16.09.14, 15:14h

Osuđeni silovatelj i ubica: 'Želim da me ubijete. Ja sam jako opasan za društvo'
Osuđeni ubica sebe smatra opasnim po društvo i odbio je podnijeti zahtjev za raniji izlazak iz zatvora

Frank Van Den Bleeken (50), ubica i silovatelj, dobio je dozvolu belgijskih vlasti za eutanaziju. Van Den Bleeken, koji služi kaznu doživotnog zatvora, tvrdi kako ne može zauzdati svoje nasilne, seksualne prohtjeve te kako iz tog razloga nikad neće izaći na slobodu. Stoga, zatražio je pravo na medicinski pomognuto samoubistvo kako bi prekratio godine mentalne patnje, a na koje ima pravo prema belgijskim zakonima.

 

'Pregledali su ga brojni liječnici i psiholozi i njihov, zajednički zaključak je da on pati, neizdrživo pati', izjavio je njegov advokat, Jos Vander Velpen. Odluka kojom se Van Den Bleekenu dozvoljava eutanazija prva je kojom se takvo što dozvoljava jednom zatvoreniku, piše BBC.

 

Van Den Belken u zatvoru je već 30 godina i često se žalio kako u Belgiji nedostaju terapije za njegov poremećaj: 'Ako neko počini seksualni zločin, pomognite mu da se nosi s tim. Zatvorska kazna bez terapije ne pomaže nikome – niti zatvoreniku, niti društvu, niti žrtvi'.

 

Osuđeni ubica sebe smatra opasnim po društvo i odbio je podnijeti zahtjev za raniji izlazak iz zatvora. Istovremeno, uvjete u zatvoru smatra nehumanim.

 

Zatražio je premještaj u specijaliziranu psihijatrijsku kliniku u Holandiji na liječenje, a u slučaju da mu ne dozvole transfer, odlučio se na eutanaziju. Belgijske vlasti odbile su njegov zahtjev, a Van Den Bleeken je obaviješten kako će se slična klinika uskoro otvoriti i u Belgiji. No, on je odbio čekanje i izabrao eutanaziju.

 

Inače, Van Den Bleeken je napustio zatvor samo jednom u 30 godina i to kako bi prisustvovao majčinoj sahrani. Prvi je put eutanaziju zatražio 2011., ali ga je belgijska Savezna komisija za eutanazija, tijelo nadležno za odobravanje postupka, odbilo.

 

S obzirom na to da je Van Den Bleeken zatvorenik, morao je dobiti posebno odobrenje belgijskog Ministarstva pravosuđa za provođenje eutanazije, jer u Belgiji nema smrtne kazne.

 

U Belgiji je eutanazija legalna već 12 godina, a proljetos je ta država prva dozvolila eutanaziju i smrtno bolesnoj djeci, bez obzira na dob.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook