Dogs Trust pojasnio

Šinteraja više ne može biti, rješenje je u primjeni državnog zakona

Hronika16.09.14, 14:47h

Šinteraja više ne može biti, rješenje je u primjeni državnog zakona
Predstavnici Fondacije Dogs Trust kao i svih ostalih relevantnih aktera iz vladinog i nevladinog sektora pozvani su jučer da prisustvuju sastanku na kojem se raspravljalo o mjerama za rješenje problema pasa lutalica u Kantonu Sarajevo.

 



Rasprava i zaključci upućuju da su lokalne vlasti odlučnije da riješe problem pasa lutalica te da razmatraju i traže rješenja koja su u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, što je naravno jedino i logično, moguće i prihvatljivo, saopćeno je iz Dogs Trusta.



Također, izražena je i veća podrška za model koji Dogs Trust zagovara, a to je centralizirano rješenje kroz uspostavu jedinstvenog kantonalnog preduzeća za upravljanje populacijom pasa u KS.



Kako se navodi u saopćenju, do određenih nedoumica u javnosti je došlo zbog korištenja neadekvatnih termina, kao što su kafilerija i šinteraj, za nešto što je po ponuđenom opisu zadataka, uklanjanje samo agresivnih, bolesnih i zaraženih pasa, zapravo higijenski servis.



-Da pojasnimo, bilo koja institucija koja će biti aktivirana ili reaktivirana će morati djelovati u okviru sada važećeg Zakona.  - Dogs Trust i veterinarske inspekcije spremni su podržati jedino mjere i aktivnosti koje su u skladu sa Zakonom jer smo uvjereni da se njegovom boljom primjenom može doći do rješenja problema pasa lutalica. Nastavit ćemo pratiti situaciju i biti konstruktivan partner vlastima - koje jedine mogu i moraju rješavati ovaj problem, sve dok se stvari kreću u okviru Zakona - navodi se u saopćenju Dogs Trust-a.



Ističe se da Dogs Trust nije učestvovao u dijelu rasprave koji se tiče azila Prača, te je za sve relevantne informacije o ovom pitanju najbolje kontaktirati direktno nadležne vlasti.



U međuvremenu, Dogs Trust nastavlja s provođenjem jesenje kampanje masovne sterilizacije koja je jedna od osnovnih mjera Zakona.



Njome su primarno obuhvaćene lutalice, ali i vlasnički psi, uključujući i one tek udomljene.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook