VIDEO/ OPASNI PSI BIT ĆE EUTANIZIRANI

Šinteri izlaze na ulice, počinje hvatanje bijesnih i bolesnih pasa lutalica

Hronika16.09.14, 13:13h

Šinteri izlaze na ulice, počinje hvatanje bijesnih i bolesnih pasa lutalica
Građani Sarajeva raduju se konačnom riješenju ovog problema... Psi lutalice gospodare sarajevskim ulicama. Procjenjuje se da ih u ovom trenutku ima oko 11 hiljada. Napadi na građane sve su učestaliji pa je i strah među Sarajlijama sve veći

 

Od narednog ponedjeljka šinteri će na sarajevskim ulicama hvatati bijesne i bolesne pse. Odgovarat će na pozive građana i policije i s veterinarskim službama izlaziti na teren. Opasni psi biće eutanizirani.


Građani Sarajeva raduju se konačnom riješenju ovog problema... Psi lutalice gospodare sarajevskim ulicama. Procjenjuje se da ih u ovom trenutku ima oko 11 hiljada. Napadi na građane sve su učestaliji pa je i strah među Sarajlijama sve veći.


Još prošle sedmice reagovala je Vlada KS, a od naredne šinteri će hvatati bijesne i bolesne pse. Oformljena su tri tima koja će raditi na poziv građana ili policije.


- Idu na lice mjesta, hvataju tu opasnu životinju i ide u proceduru koju odredi veterinar, kaže Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i ekologije KS, u izjavi za TV1.


Ukoliko se utvrdi da je pas opasan on će biti uklonjen s ulice, odnosno eutaniziran. Donošenjem zakona o dobrobiti životinja u našoj zemlji, kafilerija preduzeća Rad prestala je funkcionisati. Dok je radila, godišnje se vršila eutanazija nad 7-8.000 pasa lutalica.


- Psi su se uspavljivali injekcijom i sahranjivani su u tzv. jamama grobnicama na prostoru kafilerije. Znači, neškodljivo po okolinu,  pojašnjava Ahmed Đipa, portparol KJP Rad.


Ostali psi za koje se utvrdi da nisu opasni, biće smješteni, kažu predstavnici Vlade, u stare i nove azile. Praksa je to koja se pokazala neuspješnom. Ni već postojeći azil za pse u Prači nije popunjen.


Odluku Vlade o aktiviranju Kafilerije podržavaju i udruženja za zaštitu životinja.


- Da se provodila ta mjera i mjera sterilizacije koju smo mi počeli masovno raditi 2012., ubijeđeni smo da su se svi dosadašnji napadi mogli spriječiti, ističe Sanja Bianculli iz Dogs Trust fondacije.


Hitna pomoć Kantona Sarajevo prati progresiju ovog problema od 2010. godine i ove godine, kažu, broj slučajeva ugriza pasa veći je za 130%.


- LJudi su istraumirani i psihički. To već postaje problem i odlaska na posao i izlaska rano ujutru i kasno navečer, kaže Tigran Elezović, doktor u Hitnoj pomoći Sarajevo


Uklanjanje bijesnih i opasnih pasa sa ulica u skladu je sa Zakonom o dobrobiti životinja koji je naša zemlja usvojila 2009. godine.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

Gledaj DEPO TV i saznaj više!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook