ČOVJEK KOJI JE VOLIO CIJELI BALKAN

Ko je bio David Haines, hrvatski zet i humanitarac kojeg su brutalno ubile zvijeri iz Islamske države

Hronika15.09.14, 18:32h

Ko je bio David Haines, hrvatski zet i humanitarac kojeg su brutalno ubile zvijeri iz Islamske države
'Radio je za Ujedinjene nacije na Balkanu i pomagao svima koji su bili ugroženi, bez obzira na religiju i rasu', kaže Davidov brat Mike.

Prekretnica u životu humanitarnog radnika nastupila je upravo nakon boravka na teritoriji bivše SFRJ.
 

- Tada je počeo da shvata na kom polju želi da radi. Napustio je ratno vazduhoplovstvo, gde je bio angažovan kao inženjer i zaposlio se u jednoj humanitarnoj organizaciji. Kao i u svaki posao, i u ovaj je ušao pun entuzijazma - kaže Mike Heins, brat Britanca kog su džihadisti surovo pogubili pred kamerama.
 

David je rođen u Engleskoj, ali je odrastao u škotskom gradu Pertu, gdje danas živi njegova kćerka iz prvog braka. Rad u Hrvatskoj bio je presudan i za njegov privatni život. Nakon razvoda, tamo je upoznao svoju drugu ženu Draganu Prodanović, s kojom ima četvorogodišnju kćerku Ateu. Romansu su započeli dok je Heins pomagao u obnovi kuća oštećenih u ratu, u okviru njemačke humanitarne organizacije ASB. Bračni par je prvih nekoliko zajedničkih godina proveo u Sisku.

 

Haines je za sobom ostavio ćerku od četiri godine.

 

Hrvatski reditelj Igor Filipović Fila sarađivao je sa humanitarcem 2001. u Petrinji, gde su zajedno organizovali koncert „Muzičari protiv mina“.
 

- Uvek je znao da balansira dozom humora i dozom ozbiljnosti - kaže Filipović.

 

Muzičar Antun Trogrlić takođe ima samo riječi hvale za ubijenog taoca „Islamske države“.
 

- On je čovjek koji je uvek imao pet minuta za svakoga, oličenje dobrote - kaže on.
 

Stanovnici Petrinje i okoline koji su Davida Hainesa upoznali kao volonteri, sjećaju se da je često odvajao od sopstvene plate da bi pomogao ugroženima da kupe sve što im je potrebno.
 

Njegovi prijatelji i porodica ističu da je najtragičnije što je Haines pomogao tolikom broju ljudi, a na kraju njega samog niko nije mogao da spase od najbrutalnijeg scenarija.

 

Humanitarac je zarobljen u martu prošle godine, dok je u Siriji radio za francusku organizaciju ACTED koja snadbijeva izbjeglice hranom, vodom i šatorima. Prije toga je boravio u Libiji i Sudanu, gde se bavio sličnim poslom.
 

- Svi smo se plašili kad je kretao u Siriju, ali on je bio tako srećan. Mnogo smo ga voljeli i užasno će nam nedostajati - kaže Mike Haines.
 

Na kraju snimka pogubljenja najavljena je smrt još jednog britanskog državljanina, Alana Heninga. Maskirani ubica kojeg su mediji prozvali „džihadista Džon“ prijeti da će i Hening biti ubijen ako britanski premijer David Cameron nastavi da podržava borbu protiv „Islamske države“.
 

Australija će angažovati 600 trupa za borbu protiv ISIS-a, a 40 njemačkih vojnika obučavaće Kurde koji se bore protiv džihadista.

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook