VODEĆI ASTROFIZIČARI OTKRIVAJU

Zavirite u tajne svemira: Kakva nam iznenađenja sprema galaksija 'Mliječni put'...

Nedjeljni magazin15.09.14, 13:49h

Zavirite u tajne svemira: Kakva nam iznenađenja sprema galaksija 'Mliječni put'...
Danas je između ostalog moguće vidjeti galaksije onakvim kakve su bile u svom ranom dobu, odnosno moguće je posmatrati evoluciju galaksija od samog njihovog postanka


Danas je u Sarajevu, promovisana knjiga „Galaksije i kosmologija“ francuskih autora: Françoise Combes, Misha Haywood, Suzy Collin, Florence Durret, Bruno Guiderdoni. Autori spadaju među vodeće svjetske astrofizičare, pri čemu je gospođa Combes i članica Francuske akademije nauka i umjetnosti.

 

ferid-cehic-i-muhamed-muminovic

 

Za prevod i objavljivanje knjige u Bosni i Hercegovini zaslužan je gospodin Ferid Ćehić, zaljubljenik u astronomiju koji duže vrijeme živi u Francuskoj. Gospodin Ćehić odlučio se za ovaj korak iz prije svega, ljubavi prema astronomiji a potom i zbog toga što, kako kaže, na područjima zapadnog Balkana već dugo godina nije objavljeno ni jedno djelo koje bi široj javnosti predstavilo novija naučna saznanja iz područja astronomije.
 
A upravo na području kosmologije, posljednjih godina došlo je do munjevitog napretka na polju naučnih saznanja. Kako je istakao recenzent prof. dr. Muhamed Muminović, jedan od najpriznatijih astronoma sa područja bivše Jugoslavije i predsjednik Astronomskog društva Orion iz sarajeva u knjizi su sadržana saznanja koja nam omogućavaju da steknemo uvid u tajne svemira.

galaksije-i-kosmologija

 

Danas je između ostalog moguće vidjeti galaksije onakvim kakve su bile u svom ranom dobu, odnosno moguće je posmatrati evoluciju galaksija od samog njihovog postanka. Možemo razumjeti na mnogo bolji način kako se galaksije formiraju, skupljaju svoju masu, formiraju svoje zvijezde i akumuliraju materiju u svom središtu. Čak i naša galaksija Mliječni put sprema puno iznenađenja za nas istakao je profesor Muminović.
 
Danas promovisana knjiga predstavlja pregled tih saznanja od strane izuzetno utjecajnih naučnika iz oblasti astronomije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook