SEMIR HALILOVIĆ/ DRŽAVNE TAJNE

Na Poljinama, u Izetbegovićevom i Lagumdžijinom komšiluku, gradit ćemo veliko romsko naselje


15.09.14, 12:39h


Sejdić - Finci, Sejdić - Finci, Sejdić - Finci i tako su, vjerovatno, jedno milion - milion i po puta u posljednih nekoliko godina papagajski ponavljali "lideri vladajućih stranaka", u suštini hulje kojima je svaki haos i otac i majka, pokušavajući se pretvarati kao narodni dušebrižnici opšte prakse: eto, sve je u Bosni na svom mjestu, još samo da Dervu Sejdića ili Jakoba Fincija uguraju u Predsjedništvo BiH i na taj način potpuno zatvore krug ljudskih prava u BiH - svi su dobili svoje.

 

Romi k'o Romi. Ni ličnih karata, ni stalne adrese prebivališta, ni čvrstog tla pod nogama, ni osjećaja pripadnosti državi, naciji ili bilo kakvoj grupi osim onoj njihovoj koja se rašterka po ulicama bilo kojih gradova, za koje njihov "ekonomsko-strateški konzilij" ustanovi da je u njemu profitabilno izgovoriti tri "magične" riječi: "daj dvae's feninga". Njima Sejdić, a Finci pogotovo, ne znače ništa niti bi oni znali iskoristiti svoje pravo biranja sve i da ga imaju, već bi, kao i do sada, ljude varali na ulicama dok bi političari njih preveslavali u kabinetima - i kada bi se sve to sabralo, taman bi sve došlo na svoje. Ciganluk.


Možda je najbolji pokazatelj dokle je došla bh.ekonomija, odnosno standard našeg društva, u tome što su Romi koji prose po ulicama bh.gradova prije bili vojnički uvježbani da brzinski izgovore "daj marku", dok već nekoliko godina, otkako je njihov štab za finansijske poslove i strategiju upratio recesijsku poplavu, uredno govore "daj dvae's feninga" jer su, vjerovatno, procijenili da bi trideset bilo previše, a deset premalo.

 

Njima Sejdić, a Finci pogotovo, ne znače ništa niti bi oni znali iskoristiti svoje pravo biranja sve i da ga imaju, već bi, kao i do sada, ljude varali na ulicama dok bi političari njih preveslavali u kabinetima.

 

Skoro svaka sarajevska raskrsnica prepuna je Roma. "Čiste" šoferšajbe prljajući ih još prljavijim spravama koje su vjerovatno povadili iz kontejnera. Policija veli da je s tim u vezi nemoćna. Taman tako i izgledaju. Socijalna služba još nemoćnija. Zar je ikada i postojala? Sarajevski Romi rasporedili su se u nekoliko sarajevskih naselja i žive u potpunoj prljavštini koju šire ulicama Sarajeva izazivajući mogućnost raznih bolesti i epidemija. Nikom ništa.

 

Država koja ne zna, neće i ne može da riješi pitanje Roma, koje za sobom povlači i mnogobrojna druga pitanja unutar Sarajeva, pokazuje da je suštinski ciganluk bh.društva upravo unutar zgrada raznih vlada i institucija, a ne u pravim romskim naseljima u kojima, iako je sve prljavo, haotično i razbacano, ipak djeluje neki red pa se zna ko prosi a ko troši.

 

Krajnje je vrijeme da na Poljinama izraste ono što su oligarsi sa tog brda priredili čitavoj naciji - ciganluk

 

Tako sam, gledajući sav taj dobro organizovani haos, došao na ideju da bi za građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine bilo najpravednije da započnemo pravnu i idejnu proceduru kako bi sve sarajevske Rome naselili u jedno, dobro uređeno naselje u kojemu će vladati red, a koje je u komšiluku onih koji su se najviše "zalagali" za provedbu presude Sejdić - Finci: Zlatka Lagumdžije i sina Alije Izetbegovića. Dakle, na Poljinama. Ukoliko me ikada dopadne kakve vlasti to će biti jedna od prvih ideja u čiju ću realizaciju krenuti. Čisto Sarajevo, a Poljine u skladu sa mentalitetom sadašnjih stanovnika.


Jučer sam o ovome obavjestio i predsjednika Udruženja sarajevskih Roma Bajru Beganovića i on se itekako, uz osmjeh, složio sa ovom idejom. Poljine su to. Pravo mjesto za spoj nespojivoga. Početak provedbe presude Sejdić i Finci u realnom životu i suština izgradnje suživota između onih koji su uzeli sve - Poljinskog mafijaškog klana, i onih koji nemaju ništa - sarajevskih Roma. Krajnje je vrijeme da na Poljinama izraste ono što su oligarsi sa tog brda priredili čitavoj naciji - ciganluk.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook