OD 13. DO 20. SEPTEMBRA

Počinje 19. Međunarodni festival novog filma u Splitu

Kultura12.09.14, 19:42h

Počinje 19. Međunarodni festival novog filma u Splitu
Od 13. do 20. septembra imat ćemo priliku pratiti 19. izdanje Međunarodnog festivala novog filma/Splitskog filmskog festivala

 

 

Ove godine program festivala je opsegom manji, ali naslovima još kvalitetniji. Žanrovski je i dalje raznovrstan što znači da uključuje eksperimentalne, igrane, dokumentarne i animirane filmove.


Središnji, natjecateljski dio programa čine 8 dugometražnih i 38 kratkometražnih filmova – riječ je o mahom hrvatskim premijerama filmova iz recentne svjetske produkcije, od kojih su neki već nagrađivani na velikim svjetskim festivalima.


Tu su i jednako zanimljive popratne programske sekcije: Forum III u fokusu ima zemlje Trećeg svijeta, program Gender bavi se problemima rodnog identiteta, dok u sekciji Odrazi možemo upoznati lik i djelo filmaša kao što su Eric Rohmer i Jim Jarmush. U sklopu Posebnog programa, mladi splitski filmaši predstavit će i svoje diplomske filmove.


Tema kojoj će ovogodišnje izdanje festivala posvetiti posebnu pozornost je „nadzor i kako ga izbjeći“ pa će službeni program biti popraćen radionicama i predavanjima gdje će se problematizirati narušavanje i zaštita privatnosti. Sudjelovat će Dubravka Dolenc u ime Agencije za zaštitu osobnih podataka, haker Denis Periša, Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu, pravnik i politolog Jure Vujić te britanski video umjetnik George Barber.


Festival će otvoriti film Estera Martina Bergsmarka 'Nešto mora puknuti' - roterdamski pobjednik čija će se hrvatska premijera održati u 21 sat u kinu Central. Sve ostale projekcije pratit će se u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata.


Dodatne informacije o programu dostupne su na stranicama festivala www.splitfilmfestival.hr te na službenoj facebook stranici.

 

stff-plakat-2014

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook