FOTO/ TUŽAN DAN U BIH

Hiljade građana klanjalo dženazu stradalim zeničkim rudarima: Ispraćeni kao šehidi jer to i jesu

Hronika08.09.14, 14:41h

Hiljade građana klanjalo dženazu stradalim zeničkim rudarima: Ispraćeni kao šehidi jer to i jesu
'Danas smo ovdje da ih ispratimo kao šehide, jer oni to i jesu, jer rudar biti nije samo imati posao. Rudar biti znači biti u službi, u samoj službi dobra za svoju porodicu, za svoje prijatelje, za svoju državu. Danas ih ispraćamo u tuzi i bolu sa nadom da će ono što dolazi biti bolje od onoga što je danas i što je bilo juče', poručio je reis Husein ef. Kavazović koji je predvodio dženazu petorici rudara

 

Na platou Kambeorvića polje u Zenici klanjana je kolektivna dženaza petorici smrtno stradalih rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Kolektivnu dženazu predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

 

Tišina, suze i tuga na licima velikog broja članova porodica, ali i građana Zenice, obilježili su kolektivnu dženazu. Tabute sa tijelima nastradalih rudara su donijele njihove kolege, komorati odjeveni u rudarska odijela, koji su i sve vrijeme bili pored tabuta.

 

Poredani jedan do drugoga: Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović radili su zajedno i zajedno su se i oprostili od ovog svijeta. Poginuli su u četvrtak nakon što je jamu Raspotočje pogodio gorski udar. U jami su nakon udara na oko 800 metara dubine ostala zarobljena 34 rudara od čega je spašeno njih 29.

 

Obraćajući se prisutnima, reis Kavazović je kazao danas ispraćaju rudare "koji su dali svoj život za naše bolje danas i ono što dolazi sutra".

 

"Danas smo ovdje da ih ispratimo kao šehide, jer oni to i jesu, jer rudar biti nije samo imati posao. Rudar biti znači biti u službi, u samoj službi dobra za svoju porodicu, za svoje prijatelje, za svoju državu. Danas ih ispraćamo u tuzi i bolu sa nadom da će ono što dolazi biti bolje od onoga što je danas i što je bilo juče", poručio je Kavazović.

 

Kolektivnoj dženazi je prisustvovao i veliki broj zvaničnika svih nivoa vlasti u BiH među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Nakon kolektivne dženaze, kojoj je prethodila komemorativna sjednica u Narodnom pozorištu u Zenici, tijela nastradalih rudara su preuzeli članovi porodica koji će ih odvesti na lokalna mezarja, gdje će biti ukopani.

 

Podsjetimo, u jami Raspotočje RMU Zenica nakon gorskog udara u četvrtak ostala su zarobljena 34 rudara na oko 800 metara dubine. U petak je iz jame evakuisano 29 rudara. Gorski udar nisu preživjeli: Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović, čija tijela su izvučena iz jame naknadno. 

 

 

(Anadolija/dh)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook