Donirana najsavremenija oprema

Uskoro digitalni arhiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja BiH i Oslobođenja

Kultura18.08.14, 19:07h

Uskoro digitalni arhiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja BiH i Oslobođenja
Donacijom najsavremenije namjenske tehnike i softwear–a, Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa (FPHH), je pokrenula veliki projekat digitalizacije kulturno – historijskih materijala Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i novine Oslobođenje u Bosni i Hercegovini.

 


Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa  je u saradnji sa organizacijom FamilySearch iz Sjedinjenih Američkih Država, međunarodnim autoritetom u oblasti geneaologije, omogućila korištenje vrhunske digitalne opreme, foto-aparata visoke rezolucije, specijalne optike, sopstvenog softwear-a za fotografisanje i drugih namjenski pravljenih dijelova opreme koji bilježe digitalne snimke najviše moguće rezolucije, velikom brzinom slikanja, vjerodostojnijim bojama i jednakosti svjetla a po značajno višim standardima od drugih poznatih metoda. Takođe, Fondacija je u saradnji sa FamilySearch organizovala i donirala edukaciju operatera opreme.


Tom prilikom, Dr. James Lyon, Viši naučni saradnik na Univerzitetu u Graz-u i osnivač Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa je izjavio: ‘’Vitalno za Bosnu i Hercegovinu je da se spriječi dalje propadanje i uništavanje njene bogate riznice kulturno-historijskog naslijeđa. Zahvaljujući razumijevanju Family Serach-a,  arhive Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i novine Oslobođenje će biti u mogućnosti da sačuvaju svoje kulturne trezore za buduće generacije. Ovaj projekat  će omogućiti da sav digitalizovani materijal bude dostupan na COBISS-u,  regionalnoj mreži biblioteka.’’


‚‚Tehnologija je potrebna bibliotekarima, ali je i vrlo često nedostupna zbog tržišne cijene koja prestiže budžete biblioteka, ako ih uopće i imaju. Zato je promocija ovog današnjeg projekta važna za bibliotečku zajednicu u BiH.’’ – rekla je Mr. sc. Nadina Grebovic-Lendo, Koordinatorica projekta digitalizacija za NUBBiH. 


Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH se obratila pisanom izjavom: ’’U situaciji kad Muzej, zbog situacije u kojoj se nalazi zbog neriješenog pravnog statusa, nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zaštitu kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine, doprinos Fondacije u obuci muzejskog osoblja, dodjeli prostora i vrhunske opreme za rad, te osiguravanju uređaja za pohranu digitalizirane građe je od neizmjernog značaja.’’

 

Dr. James Lyon, je istakao da će se aktivnosti Fondacije proširiti vremenom i na druge kulturne institucije u BiH i tom prilikom se zahvalio svim donatorima iz Bosne i Hercegovine, Danske, Njemačke, Holandije, Portugala, Srbije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država koji su uložili svoje vrijeme, znanje, materijale i infrastrukturu da bi ovaj projekat zaživio.

 

Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa je interdisciplinarna platforma čiji je fokus na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa regiona. Fondacija je stvorena kao odgovor na višedecenijski zanemarivanu potrebu da se očuvaju i promovišu  kulturni identiteti svih naroda i etničkih i religijskih grupa regiona, kao i da se time omogući povezivanje sa lokalnim, regionalnim i internacionalnim obrazovnim, istraživačkim i kreativnim centrima.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook